Bolsonaro spune că nu este nimic ilegal în afacerea bijuteriilor oferite de Arabia Saudită

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.03.2023 - 10:18
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro este acuzat că a încercat să introducă ilegal în ţara sa bijuterii scumpe oferite de Arabia Saudită în 2021 - Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a negat sâmbătă că a fost în "ilegalitate", după ce presa locală a raportat că a încercat să introducă ilegal în ţara sa bijuterii scumpe oferite de Arabia Saudită în 2021.

SHARE

Jurnalul brazilian O Estado de S. Paulo a scris vineri că un convoi al guvernamental Bolsonaro a încercat, în octombrie 2021, să introducă în ţară bijuterii care nu au fost declarate la vamă, , notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Bijuteriile, evaluate la 3,2 milioane de dolari, erau un cadou al guvernului saudit pentru soţia lui Bolsonaro, Michelle, care avea pe atunci calitatea de Primă Doamnă.

Citește și: Preşedintele Braziliei, Lula, îl acuză pe Jair Bolsonaro de genocid contra băştinaşilor din Amazon

În detaliu, un colier, un inel, un ceas şi o pereche de cercei cu diamante au fost descoperite în timpul unei percheziţii pe aeroportul Guarulhos, la Sao Paulo.

Bijuteriile au fost găsite în rucsacul unui militar, consilier al ministrului de atunci al minelor şi energiei, Bento Albuquerque, membru al delegaţiei braziliene care făcuse deplasarea în Orientul Mijlociu.

Nefiind declarate la vamă, bijuteriile au fost confiscate de agenţi, întrucât legea braziliană dispunând că este obligatoriu să fie declarat orice bun care intră în ţară şi depăşeşte valoarea de 1.000 de dolari, iar asupra mărfurilor se aplică taxe vamale. Vama braziliană au păstrat de atunci darurile exclusiviste.

Citește și: VIDEO Congresul Braziliei organizează mari mitinguri pro-democrație, pentru a condamna bolsonarienii

Dacă bijuteriile ar fi fost declarate drept "cadou oficial pentru preşedintele republicii şi Prima Doamnă", în acest caz bijuteriile ar fi rămas în cele din urmă în proprietatea statului brazilian, şi nu a soţilor Bolsonaro, potrivit sursei citate.

"Sunt acuzat pentru un cadou pe care nici nu l-am cerut şi nici nu l-am primit", a spus fostul preşedinte de extremă-dreaptă într-un interviu citat de CNN.

Jair Bolsonaro a declarat că nu cunoştea valoarea bijuteriilor şi nici că acestea sunt destinate trezoreriei prezidenţiale.

Ministrul justiţiei Flavio Dino a dat asigurări vineri că va cere poliţiei federale să deschidă o anchetă luni.

"Faptele legate de bijuterii, care pot constitui infracţiuni de contrabandă, delapidare şi spălare de bani, printre altele (...) vor fi aduse oficial la cunoştinţa poliţiei", a scris ministrul pe Twitter.

Potrivit aceluiaşi jurnal brazilian, administraţia Bolsonaro a încercat în repetate rânduri, fără succes, să obţină de la vamă ca aceasta să-i predea bijuteriile. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te