Președintele Luiz Inácio Lula da Silva l-a acuzat pe predecesorul său de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, de comiterea unui genocid împotriva tribului. Guvernul a decretat stare de urgență medicală după ce sute de copii din tribul Yanomami au murit de malnutriție.
Victimele au murit cel mai probabil din cauza apei poluate, în urma activităților miniere și de exploatare forestieră, desfășurate în această zonă dens împădurită, unde băștinașii se confruntă cu insecuritatea alimentară.
Lula a vizitat sâmbătă provincia Roraima, care se află la granița cu Venezuela și Guyana, și a spus că a rămas „șocat” de ceea ce a găsit acolo.
Citeşte şi: Parlamentarii din SUA și Brazilia încearcă să coopereze, în investigarea revoltelor din Brasilia
„Mai mult decât o criză umanitară, ceea ce am văzut în Roraima a fost genocid: o crimă premeditată împotriva [băștinașilor] Yanomami, comisă de un guvern nepăsător în fața suferinței”, a mai spus Lula.
„Am venit aici să spun că vom trata populația noastră indigenă ca pe niște ființe umane”. În jur de 28.000 de băștinași trăiesc în rezervația Yanomami. Aceștia vânează, practică agricultura la scară mică și trăiesc în sate mici, împrăștiate și semipermanente.
Se estimează că 20.000 de mineri ilegali operează pe teritoriul rezervației bogate în aur, diamante și minerale. Minerii au deschis focul în 2021 asupra membrilor tribului, folosind arme automate.
Citeşte şi: Autoritățile din Brazilia încearcă să identifice și să pedepsească revoltații bolosnarieni
Noul guvern al lui Lula a spus că peste 500 de copii care trăiesc în triburile de indigeni au murit în ultimii ani, după ce au băut apa contaminată cu mercur, o situație legată direct de activitățile miniere de exploatare a zăcămintelor de aur.
Minerii au fost acuzați că au otrăvit râurile cu mercur și au distrus pădurile, ambele fiind surse de hrană esențiale pentru băștinașii Yanomami, potrivit Time.
Activiștii spun că minerii au comis acte de violență sexuală și că i-au amenințat cu moartea pe membrii tribului.