Blinken și Lavrov au vorbit despre garanțiile de securitate. Biden va susține un scurt discurs

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.02.2022 - 22:32
Blinken și Lavrov au vorbit despre garanțiile de securitate/foto: ap

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au subliniat necesitatea continuării lucrărilor comune privind propunerile de garanții de securitate cerute de Rusia, marți, într-o discuție telefonică.

SHARE

„Lavrov a subliniat în mod deosebit că este inadmisibilă retorica agresivă susținută de Washington și de cei mai apropiați aliați ai săi, solicitând un dialog pragmatic asupra întregii game de probleme ridicate de Rusia, cu accent pe principiul indivizibilității securității”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Cei doi diplomați au discutat și despre un orar al contactelor.

Joe Biden va susţine de la Casa Albă „o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra situației dintre Rusia şi Ucraina”.

„Președintele va reitera că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia au convenit asupra necesităţii „verificării retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică, ar fi un prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Citește și


Ce măsuri au luat statele europene în lupta cu prețurile energiei

NASA: Fragmentul care se va prăbuşi pe Lună nu aparţine unei rachete SpaceX, ci uneia chineze

Macron și-a exprimat dorinţa de a continua dialogul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană.

Putin a cerut stoparea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.

Putin s-a sfătuit cu Lavrov și Șoigu

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, la 14 februarie pentru a discuta despre situația internațională tensionată.

Potrivit Vedomosti, cei trei au convenit că Rusia va continua să se bazeze pe procesul de negocieri cu Occidentul mai degrabă decât pe confruntare, deoarece nu consideră opțiunile de dialog epuizate.

Lavrov l-a informat pe Putin că este esențial continuarea negocierilor de securitate în Europa. Mai mult, atunci când președintele l-a întrebat pe Lavrov dacă Rusia are șansa de a ajunge la un acord cu SUA și NATO „în chestiuni cheie” sau dacă a fost doar o încercare de a trage Rusia „într-un proces interminabil de negocieri”, Lavrov i-a spus că „există întotdeauna o astfel de șansă”.

Moscova și-a exprimat dorința de a continua discuțiile, „ceea ce poate fi interpretat ca începutul detensionării”.

Șoigu a anunțat că „exercițiile care au stârnit îngrijorare în țările occidentale” vor fi în curând finalizate, scrie Vedomosți.

Acestea ar include și exercițiile din Belarus, care se încheie oficial la 20 februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te