Blinken cere "transparenţă" din partea Chinei în privinţa originii COVID-19

DE Valentin Mirică | Actualizat: 11.06.2021 - 18:05
Antony Blinken Foto: Facebook Departamentul de Stat

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut vineri Chinei să dea dovadă de "cooperare" şi "transparenţă" pe subiectul privind originea COVID-19, în contextul în care Washigtonul încearcă să stabilească dacă noul coronavirus ar fi putut proveni de la un laborator din Wuhan

SHARE

Într-o conversaţie la telefon cu omologul său chinez Yang Jiechi, şeful diplomaţiei americane a făcut de asemenea apel la Beijing "să îşi înceteze campania de presiune împotriva Taiwanului", conform unui comunicat al Departamentului de Stat.

El a evocat de asemenea "preocuparea" SUA în legătură cu "genocidul şi crimele împotriva umanităţii în derulare" care, conform administraţiei americane, îi vizează pe musulmanii uiguri din provincia Xinjiang.

De partea cealaltă, în cadrul aceleiaşi convorbiri, care a avut loc în ziua deschiderii summitului G7, şeful diplomaţiei chineze a denunţat dorinţa SUA de a constitui "clici".

Citește și: Cîțu, despre respingerea PNRR: Multe ştiri false. Cei care lucrează la plan, nu pleacă în concediu

Afirmaţiile survin într-un moment în care preşedintele american Joe Biden încearcă să îi unească pe aliaţii săi occidentali în faţa Beijingului în legătură cu numeroase dosare, de la comerţ şi drepturile omului, la tehnologii.

"Singurul multilateralism autentic este cel bazat pe scopurile şi principiile Cartei ONU şi ale dreptului internaţional", a spus Yang Jiechi, cel mai înalt oficial diplomatic al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Acest multilateralism "este cel care tratează pe toată lumea de la egal la egal şi promite o cooperare reciprocă benefică. Nu pseudo-multilateralismul bazat pe interesele de clici şi pe o politică a blocurilor", a declarat el la postul chinez de televiziune CCTV.

Această discuţie telefonică dintre Blinken şi Yank este primul dialog diplomatic bilateral la nivel înalt între China şi SUA de la întâlnirea, tensionată, organizată în martie în Alaska între cei doi oficiali.

Citește și: Primarul din Ilfov reținut pentru violarea unei fete de 12 ani și șantaj, pus în libertate

Liderilor marilor puteri din G7 (SUA, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie), reuniţi începând de vineri la Cornwall, în Anglia, urmează să dezbată inevitabil şi provocările reprezentate de China.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.