Biden a confiscat 7 mld. $ din rezervele Băncii Afganistanului în SUA. Cui a împărțit banii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.02.2022 - 23:27
Biden a confiscat 7 mld. $ din rezervele Băncii Afganistanului în SUA. Cui a împărțit banii. / Foto: news.ro

Preşedintele american Joe Biden a semnat confiscarea sumei de şapte miliarde de dolari din rezervele Băncii centrale afgane depunse în SUA. Jumătate din bani vor merge către victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi jumătate ajutării umanitare a Afganistanului.

SHARE

Preşedintele american a cerut, printr-o manevră extrem de neobişnuită, prin care Statle Unite îşi însuşesc active ale altui stat, ca aceste fonduri să fie depuse într-un cont al Rezervei Federale din New York, o instituţie publică.

El vrea ca jumătate din această sumă să fie rezervată unori cereri de indemnizaţie ale familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, informează news.ro.

Citește și: EXCLUSIV Derapaj la Primăria Cluj: Vrea strada „Nicolae Paulescu”, militant al exterminării evreilor

Joe Biden prevede ca cealaltă jumătate să fie consacrată ajutării umanitare a Afganistanului, dar să fe plătită astfel încât banii să nu ajungă pe mâna talibanilor, precizează Casa Albă.

”Este foarte important să luăm 3,5 miliarde de dolari şi să ne asigurăm că sunt folosiţi în beneficiul poporului afgan” şi să se garanteze totodată ca familiile victimelor terorismului ”să se poată face auzite” în justiţia federală americană, declară într-o conferinţă de presă un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

El recunoaşte că situaţia este ”complicată dn punct de vedere juridic” şi subliniază că anunţul de vineri este doar începutul unei proceduri care urmează să dureze luni de zile.

Calea aleasă de către preşedintele Statelor Unite va provoca, cu siguranţă, numeroase controverse, în contextul în care Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară.

Citește și: Mărturia unui polițist de la Rutieră: Dacă nu veneam la voi, mă lichidau. Am intrat în bârlogul lor

În total, rezervele brute ale Băncii centrale afgane se ridicau, la sfârşitul lui aprilie 2021, la 9,4 miliarde de dolari, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Această sumă - depusă înainte ca talibanii să preia puterea în august, este deţinută mai ales în străinătate, iar cea mai mare parte în Statele Unite.

Oficiali de la Casa Albă au anunţat că aceste rezerve ale Băncii centrale afgane provin în parte din ajutoare internaţionale, mai ales americane, primite de către Afganistan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.