Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru avioanele F-16 ca să atace obiective ale Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.01.2025 - 18:12
Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru F-16 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru F-16 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru avioanele F-16 ca să atace obiective ale Rusiei. Un oficial american a clarificat că majoritatea armelor promise a fost deja livrată, în timp ce articolele rămase sunt în curs de transport.

SHARE

Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru avioanele F-16 ca să atace obiective ale Rusiei.

Un reprezentant al administrației americane a anunțat că noul pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina va include rachete de apărare aeriană AIM-7, RIM-7 și AIM-9M, muniții aer-sol și echipamente pentru avioanele de luptă F-16. 

Această mișcare face parte din angajamentul în curs de desfășurare al SUA de a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei pe fondul conflictului în curs cu Rusia.

Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru avioanele F-16 ca să atace obiective ale Rusiei

Oficialul a clarificat că majoritatea armelor promise a fost deja livrată, în timp ce articolele rămase sunt acum în curs de transport.

Potrivit sursei, stocul de arme critice al Ucrainei este „în stare bună”, ceea ce permite țării să-și susțină operațiunile militare, potrivit European Pravda.

În sectorul aviației, eforturile de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 de la aliații europeni au fost cruciale pentru consolidarea forțelor sale aeriene. Norvegia, Olanda și Danemarca s-au angajat să furnizeze F-16, Belgia angajându-se, de asemenea, să livreze 30 de avioane în 2024.

Aceste aeronave sunt esențiale pentru îmbunătățirea capacitățile Ucrainei pentru apărarea aeriană și operațiunile ofensive.

F-16, un avion de luptă multirol cunoscut pentru versatilitatea sa, poate îndeplini o gamă largă de misiuni, făcându-l un atu vital pentru Forțele Aeriene Ucrainene.

Însă povestea episodului de luptă în care un pilot ucrainean de F-16 a distrus șase rachete de croazieră rusești simultan având doar patru rachete în dotarea avionului a ridicat întrebarea despre numărul redus al muniției pentru F-16.

Pilotul a avut la dispoziție doar patru rachete aer-aer, motiv pentru care tunul automat standard M-61 de 20 mm a fost folosit pentru a doborî încă două.

Rachetele - două AIM-120 cu rază medie de acțiune și două AIM-9 cu rază apropiată - nu ocupau decât patru din cele nouă puncte de suspendare ale avionului.

Specialiștii au explicat că, pentru o misiune reală de luptă, un avion F-16 are containere cu echipamente suplimentare și rezervoare de combustibil exterioare.

Fără aceste containere suplimentare, raza de luptă a F-16, care este un avion de luptă ușor cu un singur motor, este mult redusă.

Un F-16 consumă în timpul patrulelor de luptă 2.800-3.000 de litri pe oră de zbor. Și în timpul luptei reale, cu manevre active, până la 9.000 de litri pe oră de zbor și mai mult, pentru că, în general, consumul de combustibil depinde de altitudine, viteză, modificări ale modulului de viteză și sarcină.

Rezervoarele interne ale F-16 sunt de 3175 kg de combustibil. 

Ultimul pachet militar anunțat de SUA include muniție aer-sol pentru avioanele F-16, ceea ce înseamnă că vor avea permisiunea pentru atacuri la sol asupra obiectivelor Rusiei.

SUA, ajutor militar major pentru Ucraina în Administrația Biden

Printre livrările semnificative din 2024 ale Administrației se numără rachetele balistice tactice ATACMS, care au îmbunătățit capacitățile de rază lungă ale armatei ucrainene. Sistemul ATACMS, capabil de lovituri de precizie la distanțe de până la 300 km, a sporit semnificativ capacitățile operaționale ale forțelor ucrainene.

Citește și: Operațiuni pentru luptă la Baza Mihail Kogălniceanu. Rusia pândește rutele de transport spre Ucraina

În ultimele luni, Statele Unite au făcut eforturi semnificative pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei. Sisteme precum Patriot și NASAMS au fost esențiale în furnizarea de protecție avansată împotriva amenințărilor aeriene.

În iunie 2024, SUA au anunțat redirecționarea tuturor comenzilor deschise pentru sistemele Patriot către Ucraina pentru a satisface nevoile urgente de apărare aeriană. Aceste sisteme, concepute pentru a contracara diverse amenințări, inclusiv rachete balistice și drone, au fost cruciale în protejarea infrastructurii critice și a zonelor civile.

Până la sfârșitul anului 2024, SUA au accelerat livrarea a peste 500 de rachete interceptoare, care sunt componente esențiale ale sistemelor Patriot și NASAMS. Această mișcare are ca scop îmbunătățirea semnificativă a capacității Ucrainei de a-și apăra spațiul aerian de atacurile aeriene persistente ale Rusiei.

Citește și: Putin intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din România și Polonia. Energia, vizată

În aprilie 2024, pachetul de ajutor militar a inclus și muniții suplimentare pentru NASAMS, împreună cu echipamente suplimentare pentru lansatoare, rachete și sisteme radar. Această asistență este vitală pentru susținerea pregătirii operaționale a sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei.

Avantajele tehnice ale sistemelor precum Patriot, NASAMS și ATACMS rămân esențiale pentru apărarea continuă a Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Liderul rus, Vladimir Putin, continuă linia agresiunii, susținând că înarmarea Ucrainei nu îi va descuraja hotărârea și nu va schimba cursul războiului, pe care el îl denumește „operațiuni militare speciale”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te