Beijing către NATO: „Nu este nevoie de un nou bloc militar în Asia-Pacific. Acolo e locul Chinei”

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.09.2021 - 17:57
eijing către NATO: „Nu este nevoie de un nou bloc militar în Asia-Pacific”/foto: bbc

Principalul diplomat al Chinei și șeful NATO au avut o întâlnire video pentru a discuta situația bilaterală și regională, pe fondul noului pact încheiat între SUA, Australia și Marea Britanie privind regiunea Indo-Pacific.

SHARE

China a declarat că regiunea Asia-Pacific „nu are nevoie" de un nou bloc militar, cerând NATO să își mențină poziția geografică inițială și să joace un rol constructiv în dezvoltarea pașnică și stabilă a regiunii.

Citește și: VIDEO Interlopul Mircea Nebunu, fugit din țară, s-a apucat de pus gresie în străinătate: Vreți bani?

„Regiunea Asia-Pacific este locul Chinei", i-a spus ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Unele state membre NATO au trimis nave și avioane în jurul Chinei”, a spus Wang, referindu-se, printre altele, la fregata HMS Richmond care a navigat prin strâmtoarea Taiwan în aceeași zi în care a avut loc convorbirea.

Citește și

Talibanii și puciștii din Myanmar nu s-au adresat ONU din cauza „solicitărilor rivale”

China acuză UK de „intenții rele” după ce o navă de război britanică a intrat în apele Taiwanului


Ministrul chinez de Externe a insistat asupra faptului că regiunea Asia-Pacific „nu are nevoie să înființeze un nou bloc militar și nici nu ar trebui să provoace confruntări între puterile majore și nici să se angajeze în cercuri mici menite să instige un nou război rece”.

Beijingul respinge „orice fel de aranjament pentru a contracara creșterea influenței Chinei, în special în Marea Chinei de Sud”. 


Marea Chinei de Sud este revendicată de China și de alte câteva țări regionale, iar operațiunile navale americane și ale aliaților în strâmtoarea Taiwan, parte a mării disputate, înfurie la culme China.

Wang, totuși, i-a spus șefului NATO că China este „deschisă dialogului și schimburilor”.

Șeful NATO a recunoscut China ca „o forță globală importantă”, iar „relațiile bilaterale au făcut progrese în ultimii ani”.

„NATO nu consideră China ca un adversar și este dispusă să dezvolte o relație constructivă ”, a precizat Jens Stoltenberg.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.