Azotatul de amoniu care a distrus portul Beirut, o afacere ruso-siriană la nivel înalt

DE Adina Mutăr | 18.01.2021 - 21:25
Sursă Getty

Compania care a cumpărat azotatul de amoniu ce a explodat la Beirut în august anul trecut, ucigând peste 200 de persoane și deteriorând grav întreaga zonă, avea legături cu trei oameni de afaceri sirieni din regimul Assad, dar și cu Moscova.

SHARE

Doi sirieni, George Haswani și Imad Khuri, se află sub sancțiuni ale SUA pentru legături cu președintele Bashar al-Assad, dar și cu ISIS, potrivit unui raport al jurnalistului libanez de investigații Firas Hatoum care a cercetat documentele companiei londoneze.

Savaro Ltd, firma comercială care a achiziționat substanțele chimice în 2013, avea aceeași adresă la Londra cu companii ale lui George Haswani și Imad Khuri, potrivit raportului difuzat pe postul de televiziune al-Jadeed din Liban în această săptămână.

Compania care a achiziționat imensul stoc de azotat de amoniu „eșuat” în portul Beirut, unde a provocat o explozie devastatoare în luna august a anului trecut, are legături cu trei oameni de afaceri sirieni influenți prin legăturile cu președintele sirian Bashar al-Assad, pe care l-au susținut prin toate mijloacele necesare încă din primele zile ale revoluției siriene, scria și The Guardian, preluând din raportul lui Firas Hatoum.

George Haswani, Mudalal Khuri și fratele său Imad sunt cetățeni ruso-sirieni, aflați pe lista de sancțiuni a SUA pentru susținerea efortului de război al liderului sirian.

Destinația oficială a încărcăturii de azotat de amoniu achiziționat de oamenii lui Assad era Mozambic, dar, invocând probleme tehnice ale navei, căpitanul rus al navei a cerut să fie lăsat să intre în portul Beirut, Liban.

Autoritățile libaneze de inspecție portuară au descoperit multe nereguli și au arestat nava, confiscând încărcătura, aceasta fiind depozitată în condiții de siguranță în 2013, însă, în timp, devenind improprii.


Adresa companiei Savaro - 10 Great Russell Street, Londra WC1B 3BQ - era și adresa înregistrată a Hesco Engineering and Construction, prin care Haswani a intrat în forță în lumea afacerilor cu petrol și gaze, Hesco fiind considerată o filială a companiei rusești Stroitransgaz, împreună urmând să gestioneze zăcămintele de gaz în câmpul Twaynan de lângă Raqqa, Siria.

Între afacerile dubioase ale Hesco-Stroitransgaz s-au numărat și tranzacții cu grupul terorist ISIS, în numele regimului Assad, pentru care George Haswani a fost pus pe lista de sancțiuni a SUA.

Miliardarul rus Gennadi Timchenko deține Stroitransgaz, iar acesta se află în cercul intim al președintele rus, Vladimir Putin.


Potrivit documentelor furnizate de Hatoum, la aceeași adresă din Londra a companiilor Hesco și Savaro mai era și compania IK Petroleum, gestionată de Imad Khuri până în 2016, în strânsă legătură cu Hesco.


Transportul azotatului de amoniu părea mai degrabă o misiune a agenților sirieni și ruși, marfa fiind destinată, potrivit unor indicii ale anchetatorilor, grupării teroriste Hezbollah, care luptă în susținerea regimului Assad. Posibil ca destinația azotatului să fi fost chiar Siria, via Hezbollah.

Și se pare că marfa era în curs de „livrare”, când s-a produs explozia anul trecut. Un raport FBI publicat în decembrie 2020 arăta că explozia a fost provocată de 500 de tone de azotat de amoniu. Unde este restul, până la 2.750 de tone, câte au fost inițial pe nava Rhosus, urmează a fi investigat.

După ce marfa a fost confiscată de autoritățile libaneze, misiunea ar fi fost abandonată de agenții navali, proprietarul rus,Igor Greciușkin, declarând imediat abandonul, iar căpitanul rus, Boris Prokoșev, fiind arestat o vreme pe navă, după care a fost lăsat să plece.


Interpol a emis săptămâna aceasta mandate de arestare pentru amândoi, potrivit agenției libaneze de știri NNA.

Boris Prokoșev, al cărui mandat de arestare a fost emis de Interpol în legătură cu explozia din portul Beirut, a comentat această decizie într-un interviu cu Zvezda, susținând că explozia intră în „gestiunea” autorităților libaneze, care răspundeau de încărcătură după ce au confiscat-o.

Autoritățile libaneze i-au trimis numeroase notificări lui Igor Greciușkin să plătească amenzile pentru neregulile transportului și să-și preia nava și echipajul, dar acesta a refuzat, abandonând „afacerea” cu totul.

Igor Kovalciuk, vicepreședinte al Sindicatului rus al Navigatorilor, a declarat pentru RIA Novosti că cererea Libanului către Interpol pentru arestarea a doi ruși din cauza exploziei este „de natură demonstrativă”, să arate că autoritățile „fac ceva” în legătură cu dezastrul de la Beirut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te