Ayatollahul Ali al-Sistani, către Papa Francisc: Creştinii din Irak trebuie să trăiască în pace

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.03.2021 - 08:12
Ayatollahul Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, a declarat că este preocupat de faptul ca toţi creştinii din Irak să trăiască în pace. / Foto: cnn.com

Ayatollahul Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, a declarat că este preocupat de faptul ca toţi creştinii din Irak să trăiască în pace şi cu "toate drepturile", cu prilejul unei întrevederii cu Papa Francisc.

SHARE

Creştinii din Irak reprezintă 1% din populaţia acestei ţări musulmane şi se plâng adesea de discriminare.

Este pentru prima dată în istorie când liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume are o întrevedere cu marele ayatollah din Najaf, aminteşte AFP.

În urma întrevederii au fost făcute publice două lucruri. Primul, o fotografie cu cei doi bărbaţi: marele ayatollah, cu turbanul negru al descendenţilor profetului Mahomed şi ţinută asortată, iar la stânga sa Papa, îmbrăcat cu totul în alb şi flancat de doi cardinali cu pelerine roşii şi negre. Al doilea, un comunicat al biroului marelui ayatollah.

Citește și:

Florin Roman, PNL: E nevoie de un restart total al legii pensiilor pe baza contributivităţii

Al-Sistani: „Creştinii trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii”

Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, i-a transmis suveranului pontif, în vârstă de 84 de ani, "preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale", potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian, citat de EFE.

Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în "protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale".

Al-Sistani făcea astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.

Citește și:

Vizita șefului Pfizer în Israel, amânată pentru că nu e vaccinat cu doza de rapel

În timpul întrevederii, cei doi lideri religioşi au abordat "marile sfidări cu care se confruntă umanitatea în această epocă şi rolul credinţei" şi s-au referit, mai concret, la "nedreptăţile, asediul economic şi strămutarea care afectează mulţi oameni din regiunea noastră, în special poporul palestinian în teritoriile ocupate", aluzie la Israel, se mai menţionează în comunicatul difuzat de biroul marelui ayatollah din Najaf.

În fine, Al-Sistani a evidenţiat "rolul pe care trebuie să-l joace marii lideri religioşi şi spirituali pentru a pune capăt tuturor acestor tragedii".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te