Avertismentul lui Trump în privința celui de-al Treilea Război Mondial: „Eu am văzut. E anihilarea”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.01.2024 - 12:11
Avertismentul lui Trump în privința celui de-al Treilea Război Mondial: „Eu am văzut. E anihilarea” - Foto: Profimedia images
Avertismentul lui Trump în privința celui de-al Treilea Război Mondial: „Eu am văzut. E anihilarea” - Foto: Profimedia images

Avertismentul lui Trump în privința celui de-al Treilea Război Mondial: „Eu am văzut. E anihilarea”. Fostul președinte și viitorul candidat al republicanilor pentru Casa Albă, Donald Trump a avertizat că omenirea este aproape de un al Treilea Război Mondial care va fi unul total.

SHARE

La un miting electoral din statul Iowa, Donald Trump a lansat avertismente cu privire la un posibil al treilea război mondial.

Avertismentul lui Trump în privința celui de-al Treilea Război Mondial: „Eu am văzut. E anihilarea”

Trump susține că lumea se află pe marginea autodistrugerii și că acest război va depăși în amploare cele două conflagrații globale anterioare.

Fostul președinte american susține că un astfel de conflict nu va fi un război obișnuit, cu tancuri luptând „înainte și înapoi”. El a avertizat că este vorba despre arme nucleare, arme de distrugere în masă.

"Eu am văzut! Asta este distrugerea. Nu vorbim de un Război Mondial așa cum suntem obișnuiți, precum Primul Război Mondial sau Al Doilea Război Mondial.

Vorbim despre un război mult mai mare decât acelea, despre un război precum anihilarea", a avertizat Trump.

Trump „pozează” în salvatorul planetei

Preocupat de pericolul iminent al puterii armelor, Trump a afirmat că el este singurul care poate împiedica desfășurarea unui al treilea război mondial.

"Cred că lumea este într-un pericol mai mare decât a fost vreodată din cauza puterii armelor, iar eu voi fi singurul care poate spune acest lucru cu mare siguranță: voi împiedica al treilea război mondial. Al treilea război mondial, de suntem foarte aproape", a subliniat el.

Citește și: Trump vrea iar la Casa Albă. Promite să lase Europa în ghearele Rusiei și să rupă relațiile cu China

Trump, care tocmai a scăpat de principalul contracandidat din Partidul Republican Ron DeSantis începe să câștige tot mai multă popularitate în rândul alegătorilor americani.

Citește și: Contracandidatul lui Trump se retrage din cursa prezidențială. DeSantis: „Trump are susținerea mea”

În timpul mandatului său 2017-2021, Trump s-a luptat să își impună viziunea sa uneori impulsivă și neregulată asupra instituției americane de securitate națională.

El și-a exprimat deseori frustrarea față de înalții funcționari care au încetinit, au amânat sau l-au convins să renunțe la unele dintre planurile sale. Având mai mulți loialiști la locul de muncă, Trump ar putea să își promoveze prioritățile de politică externă mai rapid și mai eficient decât a reușit când a fost în funcție anterior, au spus actualii și foștii consilieri.

Planurile lui Trump 

Printre propunerile sale din campania electorală din acest an, Trump a spus că va desfășura forțele speciale americane împotriva cartelurilor mexicane - un lucru care este puțin probabil să obțină binecuvântarea guvernului mexican.

Dacă va reveni din nou la putere, Trump nu va pierde mult timp pentru a reduce masiv ajutorul pentru apărare acordat Europei și pentru a micșora și mai mult legăturile economice cu China, au spus consilierii.

Michael Mulroy, adjunctul secretarului adjunct al Apărării pentru Orientul Mijlociu în timpul lui Trump, a declarat că fostul președinte ar numi probabil persoane care ar subscrie la marca sa izolaționistă de politică externă și care este puțin probabil să se confrunte cu el.

Toți președinții americani au puterea de a numi persoane numite politic în cele mai înalte funcții din birocrația federală, inclusiv la Departamentul de Stat, Pentagon și CIA.

"Cred că se va baza în primul rând pe loialitatea față de președintele Trump", a spus Mulroy, "o credință fermă în tipul de politică externă în care crede el, care este mult mai mult axată pe Statele Unite, mult mai puțin pe un fel de (politică) globalistă".

Trump a intrat în conflict cu propriile persoane numite de el la Pentagon pe o serie de probleme în primul său mandat, de la interdicția privind membrii transsexuali ai armatei, pe care a susținut-o, până la decizia sa din 2018 de a retrage trupele americane din Siria.

Când primul său secretar al apărării, Jim Mattis, a demisionat în 2018, fostul general cu patru stele a declarat că avea diferențe politice semnificative cu Trump. Deși Mattis nu le-a expus în mod explicit, el a subliniat în scrisoarea de demisie necesitatea de a menține o legătură de fier cu NATO și cu alți aliați, păstrând în același timp inamicii, precum Rusia, la distanță.

Revenirea lui Trump în fruntea SUA, o ”amenințare” pentru Europa

Posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump ar reprezenta o "amenințare" pentru Europa, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

"Dacă e să tragem învățăminte din istorie, adică din modul în care a condus primii patru ani de mandat, este în mod clar o amenințare", a declarat Lagarde joi, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune France 2.

Citește și: De ce vrea Trump să conducă SUA ca un dictator și să închidă granițele. Totul se rezolvă în 24 ore

"Uitați-vă doar la tarifele comerciale, uitați-vă doar la angajamentul față de serviciul NATO, uitați-vă doar la lupta împotriva schimbărilor climatice", a adăugat ea. "Fie și numai în aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene".

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților - mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Donald Trump, într-un al doilea mandat la Casa Albă, ar instala cel mai probabil persoane loiale în poziții cheie în Pentagon, Departamentul de Stat și CIA, permițându-i mai multă libertate decât în primul său mandat de președinție, pentru a promulga politici și capricii izolaționiste, au declarat aproape 20 de actuali și foști consilieri și diplomați americani.

„SUA nu vor veni niciodată în ajutorul Europei”

Comisarul european Thierry Breton a relatat despre o interacțiune cu Donald Trump în 2020, marți, în care Trump i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că SUA nu vor veni niciodată în ajutorul Europei dacă aceasta va fi atacată și că SUA vor "părăsi" NATO.

Potrivit lui Breton, întâlnirea de la Forumul Economic Mondial de la Davos din 2020 a început să se încingă, iar Trump a spus: "Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim". 

Trump a continuat: "Apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO. Și, apropo, îmi datorați 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi, germanii, ceea ce trebuia să plătiți pentru apărare".

Breton a relatat întâlnirea de marți, în Parlamentul European. 

"A fost un mare semnal de alarmă și s-ar putea să se întoarcă", a spus Breton despre Trump. "Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri ai NATO, aproape toți, bineînțeles că avem aliați, dar nu avem alte opțiuni decât să creștem drastic acest pilon pentru a fi pregătiți [pentru] orice s-ar întâmpla."

Europa trebuie să fie pregătită să rămână singură în fața Rusiei

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat că Europa trebuie să fie pregătită să rămână singură dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă la sfârșitul acestui an.

"Dacă 2024 ne aduce din nou "America pe primul loc", va fi mai mult ca niciodată Europa pe cont propriu", a avertizat el într-un discurs la Parlamentul European, la începutul unui an în care atât cetățenii Uniunii Europene, cât și americanii merg la urne.

"Noi, ca europeni, nu ar trebui să ne temem de această perspectivă, ci ar trebui să o îmbrățișăm", a susținut el, afirmând că Europa trebuie să devină "mai puternică, mai suverană, mai autonomă", potrivit Politico.eu.

În Statele Unite, Trump este marele favorit pentru a câștiga nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte. El a avut un start fulminant în adunările electorale din Iowa, câștigând cu o mare diferență.

Trump vrea să scoată SUA din NATO

În timpul unui al doilea mandat, Trump s-a angajat să pună capăt statutului de națiune comercială cea mai favorizată a Chinei - un statut care, în general, reduce barierele comerciale între țări - și să îi împingă pe europeni să își crească cheltuielile pentru apărare.

Dacă Trump va continua sprijinul vital al SUA pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia este de o importanță deosebită pentru diplomații europeni de la Washington care încearcă să se pregătească, la fel ca și angajamentul său continuu față de NATO.

"Există zvonuri că vrea să scoată SUA din NATO sau să se retragă din Europa, bineînțeles că sună îngrijorător, dar ... nu suntem în panică", a declarat un diplomat dintr-un stat baltic.

În ciuda îngrijorărilor legate de viitorul NATO, mai mulți diplomați intervievați pentru acest articol au declarat că presiunile exercitate de Trump în timpul primului său mandat au dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare.

John Bolton, cel de-al treilea consilier de securitate națională al lui Trump, care a devenit între timp un critic vocal al fostului președinte, a declarat pentru Reuters că el credea că Trump se va retrage din NATO.

O astfel de decizie ar fi cutremurătoare pentru națiunile europene care depind de garanția securității colective a alianței de aproape 75 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te