Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock avertizează că mișcările periculoase din Transnistria și Găgăuzia, teritorii „anexate” neoficial de Rusia din Republica Moldova, seamănă izbitor de mult cu scenariul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina când așa-zisele teritorii autoproclamate „independente” din Donbas au cerut Rusiei „protecție”.
Avertismentul Germaniei: Ce se întâmplă acum în Moldova, similar cu „scenariul Ucrainei” din 2022
Annalena Baerbock și-a exprimat dorința de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale de menținere a integrității teritoriale.
Conducătorii pro-ruși din regiunea separatistă a Transnistriei din Republica Moldova au emis recent o rezoluție prin care solicită Rusiei să intervină în sprijinul Transnistriei în fața presiunii crescânde din partea autorităților moldovenești.
După Transnistria, acum și Găgăuzia apelează la acelați tertip care prefigurează o invazie a Rusiei în Republica Moldova.
Citește și: Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutor Rusiei, ca în Donbas, Ucraina
Autonomia găgăuză din sudul Moldovei convoacă un congres al deputaților, după exemplul Transnistriei, unde un astfel de eveniment nu a avut rezultatul dorit de Moscova.
Găgăuzii invocă „presiunea” în creștere din partea Chișinăului, acuzând că practic „paralizează economiile” regionale.
Citeşte şi: Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova
Un membru al comitetului de organizare pentru pregătirea congresului, președintele organizației publice „Gagauz Khalky” (“Oamenii găgăuzi”) Ivan Burgudzhi a declarat pentru NG că „poporul găgăuz se opune distrugerii entității autonome de către autoritățile centrale”.
Citește și: De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc
De aceea, autoritățile vor să facă un apel la conducerea Rusiei și Turciei pentru ca acestea să devină garanți ai punerii în aplicare a legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.
Rusia acuză Cabinetul președintei Maia Sandu că „folosește o practică similară cu cea din Transnistria de șantaj economic sever în Autonomia Găgăuză, obligând locuitorii regiunii să plătească TVA de la bugetul local.
Citește și: Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România
„Astfel de măsuri pun și autonomia în pragul supraviețuirii. din moment ce bugetul nu mai suportă sarcina.”