Eugen Tomac: „România poate merge de maine la CJUE. Asta e singura cale pentru a adera la Schengen”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.09.2023 - 13:49
Eugen Tomac, Karl Nehammer și Marcel Ciolacu - Foto: Profimedia Images
Eugen Tomac, Karl Nehammer și Marcel Ciolacu - Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul și președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, vineri, că Guvernul României se poate adresa „chiar de mâine” Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în prinvința blocadei total nejustificată a Austriei la aderarea la Schengen.

SHARE

Liderul PMP subliniază de aproape un an de zile că singura modalitate rapidă pentru ca România să devină membră a Spațiului Schengen este printr-un proces la CJUE.

Eugen Tomac: „România poate merge de maine la CJUE. Asta e singura cale pentru a adera la Schengen”

Tomac recomandă premierului Ciolacu să nu mai aștepte până la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie, deoarece nu se preconizează nicio schimbare până atunci, ,mai ales după ultimele declarații ale oficialilor austrieci care susțin încontinuare că vor bloca România îndiferent de consecințe.

Tomac aspune  că Guvernul României poate recurge la CJUE prin intermediul procesului pe care deja l-a inițiat.

Citește și: România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen. Ciolacu: „Categoric, da!”

Europarlamentarul român a deschis o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) la data de 6 februarie împotriva Consiliului Uniunii Europene pentru a constata abuzul de drept al Austriei și încălcarea Tratatului Uniunii Europene și a Tratatului de Funcționare al UE privind accesul României în Spațiul Schengen. 

Tomac subliniază că Austria trebuie să răspundă pentru acest abuz, deoarece România pierde anual peste zece miliarde de euro, iar cetățenii români sunt ținuți în afara frontierelor UE fără nicio justificare.

Ciolacu anunță că România va ataca Austria la Curtea de Justiție pentru blocada la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la zona Schengen.

Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard premierul Marcel Ciolacu a afirmat că prejudiciul adus României "se ridică la cel puțin două procente din PIB".

Citește și: Austriecii nu ne vor în Schengen. Expert: „Sunt clar opuși față de aderarea României”

Șeful Guvernului a subliniat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta va bloca din nou integrarea României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

"Categoric, da", a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă România va recurge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria va menține veto-ul.

Cel puțin 2,4 miliarde € pagube pentru că nu suntem în Schengen

Radu Dinescu (foto jos), Secretarul General al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), spune că industria de transport autohtonă pierde 2,4 miliarde de euro pentru că România nu este în Schengen.

Într-un interviu pentru Newsweek România, Radu Dinescu, care este și președintele Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) vorbește și de controalele la frontierele externe Schengen care creează timpi lungi de așteptare ce nu există pentru țările din zona Schengen. 

Radu Dinescu mai arată că, în 2021, comerțul României cu Austria a fost de 5 miliarde de euro. Bunuri de 4,3 miliarde de euro au fost duse prin intermediul transportului rutier.

Șefa Parlamentului European amenință Austria

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat s-au pus în derulare evaluări privind prejudiciile financiare generate de decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Sigur, când se întâmplă astfel de evenimente, se efectuează estimări ale prejudiciilor financiare. Cât costă așteptarea la granițe? Nu e vorba doar de implicațiile financiare.

Acum 12 ani, Comisia Europeană a hotărât că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru excluderea acestora de la beneficiul libertății de mișcare oferit de Uniunea Europeană”, a punctat Roberta Metsola la Strasbourg.

Austria urăște România. Preferă să-și pună toată Europa în cap

Președintele Comisiei Europene a cerut ca Bulgaria și România să fie admise imediat în spațiul Schengen. Ministrul de interne Karner a refuzat imediat și a insistat asupra dreptului de veto al Austriei.

Ministrul de interne Gerhard Karner a respins imediat apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica imediat blocajul austriac împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de migranți trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene, a comentat Karner. "În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă și în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania cu Polonia.

În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te