Atac ransomware al grupului rus REvil. Kremlin: „Trebuie să discutăm cu SUA securitatea cibernetică”

DE Adina Mutăr | 05.07.2021 - 21:57
Atac ransomware masiv al grupului rus REvil/Foto: yahoo
Atac ransomware masiv al grupului rus REvil/Foto: yahoo

La doar câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden i-a cerut lui Vladimir Putin să reducă criminalitatea cibernetică, o bandă de hackeri ransomware notorie, legată de Rusia, a lansat un nou atac asupra a o mie de companii.

SHARE

REvil, grupul acuzat de atacul ransomware de la 30 mai asupra gigantului de ambalare a cărnii JBS SA, se crede că se află în spatele recentului atac asupra a cel puțin 20 de furnizori de servicii IT pentru întreprinderi mici și mijlocii (MSP), afectând peste o mie de companii, potrivit Bloomberg.

Biden a ordonat o cercetare profundă a acestor atacuri, spunând că deocamdată nu se știe sigur că Rusia se află în spatele acestora.


„Nu suntem siguri că sunt rușii”, a spus Biden. „Așa indică datele preliminare, dar încă nu suntem siguri că n-a fost Guvernul rus”.

Atacarea MSP-urilor este o metodă de piratare deosebită, deoarece poate permite atacatorilor să se infiltreze și la clienții lor, generând daune și mai mari.

Până în prezent, există victime în 17 țări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud, Canada, Argentina, Mexic și Spania, potrivit Aryeh Goretsky, cercetător la firma ESET de securitate cibernetică.

La summit-ul din 16 iunie, Biden l-a avertizat pe președintele rus Putin asupra a 16 tipuri de infrastructuri critice - inclusiv alimentația și agricultura, serviciile de urgență și asistența medicală - care trebuie să fie „în afara țintelor atacurilor viitoare”.

Nu se știe încă dacă victimele din SUA ale ultimului atac ransomware intră în aceste sectoare.


Kremlinul a declarat că Statele Unite nu au informat Kremlinul cu privire la un atac cibernetic împotriva companiei internaționale IT Kaseya, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov.

Citește și

Alertă a FBI față de puternicul atac cibernetic împotriva companiei Kaseya

Atacurile cibernetice au dominat summitul Biden-Putin. Întâlnirea s-a terminat în dezacord

 

„Nu am informații despre faptul că SUA au furnizat date despre anchetă. Kremlinul nu a primit nicio informație cu privire la această problemă. Cu toate acestea, atacurile hackerilor pe care Occidentul le reproșează Rusiei ar putea face obiectul unor consultări bilaterale între Moscova și Washington. De fapt, președinții Vladimir Putin și Joe Biden au ajuns la un acord privind lansarea unui mecanism de consultări privind securitatea cibernetică. Nu știu când se va întâmpla asta”, a menționat purtătorul de cuvânt al președinției.

După cum susține Bloomberg, hackerii din grupul REvil, cu legături cu Guvernul rus, ar fi în spatele atacului ransomware recent. Iar Rusia forțează o înțelegere cu SUA în domeniul cibernetic.

În conferința de presă de după summit, Putin a declarat că discuțiile vor fi reluate cu Joe Biden „când acesta va fi m ai calm”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te