Armata lui Putin, la mâna lui Kim Jong Un. Ar livra muniție Rusiei cu trenul. Moscova: Sunt cai

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.11.2022 - 11:46
Kim Jong Un și Vladimir Putin / Foto: Profimedia

Un tren a trecut graniţa din Coreea de Nord în Rusia vineri, la două zile după ce Statele Unite au afirmat că au informaţii care indică faptul că Phenianul livrează pe ascuns Rusiei proiectile de artilerie pentru războiul din Ucraina. Moscova a spus că trenul transporta cai.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Un tren a trecut graniţa din Coreea de Nord în Rusia vineri, la două zile după ce Statele Unite a afirmat că are informaţii care indică faptul că Phenianul livrează pe ascuns Rusiei proiectile de artilerie pentru războiul din Ucraina, arată un grup de experţi din Washington care se bazează pe imagini din satelit, informează News.ro, citând Reuters.

Proiectul 38 North, care monitorizează evenimentele din Coreea de Nord, a afirmat că este pentru prima dată în ultimii ani când o astfel de mişcare a unui tren a fost observată pe această rută, deşi serviciul veterinar al Rusiei a anunţat, miercuri, că un tren care transporta cai a trecut graniţa în Coreea de Nord.

Citește și: VIDEO Rusia pierde controlul asupra Mării Negre. Dezastrul militar este aproape

”Este imposibil să stabilim scopul acestui tren pe baza imaginilor, dar trecerea graniţei vine în contextul unor relatări privind vânzarea de arme din Coreea de Nord către Rusia şi al aşteptărilor generale privind reluarea comerţului între cele două ţări”, a arătat 38 North.

Potrivit sursei citate, Coreea de Nord a închis Podul Prieteniei Tumangang (Podul Prieteniei Coreeano-Ruse), lung de 800 de metri, singura legătură terestră între cele două ţări, în februarie 2020, în timpul pandemiei de COVID-19.

Relatările arată că la ora locală 10.24 (01.24 GMT), trei vagoane închise erau vizibile pe partea coreeană a graniţei, iar la ora locală 13.10 (04.10 GMT) apăreau în Rusia, în spatele unei locomotive, la circa 200 de metri de capătul podului de cale ferată.

Citește și: Cum a ajuns ex-iubita lui Prigoană moștenitoarea imperiului Ferrari. L-a vrăjit pe Piero de 77 ani

La ora locală 14.29 (0529 GMT), locomotiva şi cele trei vagoane erau vizibile pe linii în gara rusească Hasan, la aproximativ 2 kilometri de graniţă, şi trei vagoane mai mici sau chiar containere pe platforme erau parcate lângă trenul recent sosit, pe o linie adiacentă.

”Nu a putut fi stabilit dacă se desfăşura un transfer de material şi locurile unde au fost parcate aceste trenuri ar putea să nu aibă legătură”, se arată în raport.

Miercuri, Casa Alba a afirmat că Washingtonul are informaţii conform cărora Coreea de Nord livrează pe ascuns Rusiei un număr ”semnificativ” de proiectile de artilerie pentru războiul din Ucraina şi că încearcă să ascundă transporturile direcţionându-le prin ţări din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

În septembrie, Coreea de Nord a afirmat că nu a livrat niciodată Rusiei arme sau muniţie şi nu intenţionează să o facă.

Potrivit unei declaraţii a serviciului veterinar de stat din Rusia, de miercuri, Rusia şi Coreea de Nord a reluat transportul cu trenul pentru prima dată după pandemie, cu o încărcătură de 30 de cai din rasa Orlov Trotter care a ajuns în Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un este cunoscut ca un călăreţ împătimit. În 2019, el a fost prezentat de presa coreeană mergând în drumeţie pe un munte înzăpezit călare pe un armăsar alb. Datele vamale din Rusia arată că în anii anteriori Coreea de Nord a cheltuit mii de dolari pe cai de radă din Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te