Armata israeliană cere un miliard de dolari „în plus” pentru un atac în Iran. SUA survolează zona

DE Adina Mutăr | 27.01.2021 - 20:26
sursă khan.kr
sursă khan.kr

Armata SUA a declarat miercuri că a trimis un bombardier strategic B-52, din nou, peste Orientul Mijlociu, „pentru a descuraja potențialele agresiuni” pe fondul tensiunilor cu Iranul.

SHARE

Avionul a zburat fără oprire de la baza forțelor aeriene Barksdale din Louisiana, trecând peste Golful Persic și Arabia Saudită, potrivit datelor de urmărire a zborului.

Comandamentul Central al armatei americane a publicat ulterior imagini ale bombardierului care zboară alături de avioane de luptă F-15 ale Forțelor Aeriene Regale saudite.

Deși nu menționează Iranul în comunicat, Comandamentul Central a subliniat că zborul „reprezintă angajamentul SUA față de securitatea regională”.


Ieri, șeful armatei israeliene, generalul Aviv Kochavi, a solicitat o sumă suplimentară de un miliard de dolari pentru a finanța un posibil atac asupra Iranului. 

Cabinetul de securitate se va reuni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta bugetul Apărării pentru 2021, în condițiile în care Israelul nu a aprobat un buget anual, potrivit Ynet.

În plus, șeful de cabinet al IDF, generalul Aviv Kochavi, a solicitat o sumă suplimentară de un miliard de dolari pentru a finanța un posibil atac asupra Iranului pentru a contracara aspirațiile sale nucleare.

Suma respectivă ar reprezenta „minimul necesar pentru Forțele Aeriene pentru a se pregăti pentru amenințarea iraniană”, potrivit ynetnews.

Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Benny Gantz, vor susține cererea lui Kochavi, aceștia fiind pentru lovituri preventive asupra facilităților nucleare iraniene, înainte ca Administrația Biden să înceapă discuția cu Teheranul privind reintrarea SUA în acordul nuclear.

Zborul bombardierului american ce reprezintă „angajamentul SUA față de securitatea regională” nu înseamnă că Administrația Biden sprijină o soluție militară privind Iranul.


Kochavi a început deja pregătirea activă a planurilor pentru un posibil atac în Iran, care ar putea implica și lupte în nordul și sudul țării cu milițiile șiite susținute de iranieni.


Planurile au fost elaborate anul trecut, când Israelul a avertizat că Iranul a atins un stadiu foarte avansat în dezvoltarea unei noi generații de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului.


Tensiunile rămân foarte ridicate în regiune. Șeful Comandamentului central al SUA, generalul Frank McKenzie, a inspectat la 25 ianuarie forțele americane din portul Yanbu de la Marea Roșie și de la bazele aeriene King Faisal de la Tabuk și King Fahd de la Taif, Arabia Saudită.


2.500 de soldați americani, avioane de vânătoare și baterii de rachete Patriot se află la baza aeriană Prince Sultan, la sud-est de Riad.

De partea cealaltă, Iranul a desfășurat forțe, începând din decembrie anul trecut. Nava de război Makran, o navă logistică dotată cu șapte elicoptere și transportatorul de rachete Zereh au fost plasate în strâmtoarea Bab-el-Mandeb din Marea Roșie.

De asemena, Teheranul a trimis drone Shahed-136 în nordul Yemenului, controlat de rebelii houthi. Se estimează că au o rază de acțiune eficientă de la 2.000 la 2.200 km. Bazele Israelului, Arabiei Saudite și SUA se află în această rază de acțiune.

Rebelii sprijiniți de Iran au primit și ambarcațiuni rapide și mine, reprezentând o amenințare pentru transportul maritim pe această rută internațională importantă.

În mod evident, președintele Joe Biden a făcut un bilanț al riscurilor SUA în regiunea tensionată din jurul Iranului și, în calitate de nou comandant în șef al armatei, a ordonat măsuri militare de contracarare a posibilelor atacuri.

Washingtonul și-a declarat disponibilitatea de a lua orice măsuri dacă Teheranul vrea să testeze hotrârea noului președinte, până ce SUA și Iranul se așează la masa tratativelor pentru reintrarea în acordul nuclear, pregătite pe canale diplomatice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te