Apropiații lui Navalnîi cer ca „CEDO să invite guvernul rus să autorizeze ca dl Navalnîi să fie transportat în Germania pentru a primi îngrijiri", a precizat CEDO, menționând că acest caz „va fi examinat în zilele următoare".
CEDO, cu sediul la Strasbourg, a fost sesizată în baza articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când integritatea fizică a unui reclamant este ameninţată.
Aleksei Navalnîi se deplasa de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în Siberia occidentală.
Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată. Susţinătorii săi sunt convinşi că a fost victima unei „otrăviri intenţionate" cu „ceva care i-a fost strecurat în ceai".
Franţa şi Germania au oferit ajutor medical, iar un avion medical închiriat la Berlin de un ONG s-a deplasat la Omsk în cursul nopţii pentru a încerca să-l aducă pe Aleksei Navalnîi în Germania.
Însă medicii ruși, care au dat asigurări că „nicio otravă" nu a fost descoperită în corpul său, au considerat că Navalnîi este netransportabil, starea lui fiind „instabilă".
Acest refuz al transferului lui Aleksei Navalnîi în străinătate a fost denunţat de apropiaţii săi ca o „decizie „politică și care ameninţă viaţa" opozantului.
Soţia sa, Iulia Navalnaia, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să autorizeze transferul, apreciind că sunt reunite „toate posibilităţile pentru transportul imediat al lui Aleksei sub supravegherea unor medici de înalt nivel".