Aproape jumătate din tinerii din Siria și-au pierdut o rudă sau un prieten în cei zece ani de război

DE Miruna Moldoveanu | 10.03.2021 - 14:33
Tinerii din Siria și-au pierdut rudele și prietenii din cauza războiului/FOTO: Getty
Tinerii din Siria și-au pierdut rudele și prietenii din cauza războiului/FOTO: Getty

Circa 47% din tinerii din Siria au pierdut o rudă sau un prieten apropiat din cauza războiului care devastează ţara de zece ani, potrivit unui sondaj realizat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), scrie EFE.

SHARE

Potrivit rezultatelor sondajului, la care au participat 1.400 de sirieni cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani din Siria, Liban şi Germania, circa 16% dintre persoanele chestionate de CICR au declarat că cel puţin unul dintre părinţi "a fost ucis sau grav rănit".

În plus, 12% dintre tinerii din Siria, ţară în care mai mult de jumătate din populaţie are vârsta sub 25 de ani, au fost răniţi în conflict.

Citește și: Centru-fantomă de vaccinare anti-COVID chiar în spatele Guvernului: programații au fost alungați


Din ţara lor de origine sau din Liban sau Germania, unde au fugit de devastare şi sărăcie, aceşti tineri au vorbit despre distrugerea familiilor şi prieteniilor, despre uriaşele dificultăţi şi preocupări economice, dar şi despre profunda povară psihologică după 10 ani de violenţă neîncetată.

Circa 62% dintre tineri s-au văzut obligaţi să-şi abandoneze căminele, în timp ce jumătate dintre ei şi-au pierdut sursa de venituri din cauza războiului.

Tinerii din Siria, afectați din cauza războiului ce ține de zece ani

Din cauza situaţiei dramatice, 77% dintre persoanele intervievate în străinătate au semnalat că au întâmpinat dificultăţi în a găsi sau achiziţiona alimente şi alte necesităţi de bază. În Siria, acest procent se ridică la 85%.

Potrivit sondajului, oportunităţile economice şi de muncă ocupă primul loc în rândul principalelor nevoi ale sirienilor, urmate de atenţia acordată sănătăţii, educaţiei şi asistenţei psihologice.

Citește și: Consilier al lui Voiculescu: Ministerul Sănătății, acces tăiat la portalul cu date despre Covid


În Liban, ţara în care, potrivit ONU, sunt înregistraţi 880.414 de refugiaţi sirieni, principala preocupare a tinerilor este accesul la "ajutor umanitar".

Impactul economic şi asupra muncii a avut efecte grave în special în rândul femeilor, dat fiind că, potrivit CICR, 30% dintre femeile din Siria nu înregistrează niciun fel de venituri pentru a-şi putea menţine familia.

 

 



Totodată, din punct de vedere psihologic, în ultimul an 54% dintre tinerii sirieni au întâmpinat probleme de somn, 73% au suferit anxietate şi 58% episoade de depresie, în timp ce 46% au suferit de singurătate din cauza conflictului.

Din acest motiv, tinerii intervievaţi în cele trei ţări au declarat pentru CICR că accesul la asistenţă psihologică a fost unul dintre serviciile de care aveau cea mai mare nevoie.

Directorul general al CICR, Robert Mardini, a declarat că aceşti 10 ani de război au reprezentat "un deceniu de pierdere sălbatică pentru toţi sirienii", în special pentru tineri, care au avut de suferit din cauza morţii fiinţelor iubite şi a pierderii "controlului asupra propriului lor viitor", potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te