Angela Merkel l-a vizitat în secret la spital pe opozantul rus Alexei Navalnîi. Utimul a confirmat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.09.2020 - 00:38
Alexei Navalnîi/ sursă instagram

Cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat în secret pe opozantul rus Alexei Navalnîi când era în tratament la spitalul Berlin Charite, potrivit Der Spiegel. Navalnîi a numit vizita "mai degrabă o întâlnire privată și o conversație cu familia".

SHARE

„Mișcare neobișnuită a lui Merkel, ce pune în evidență solidaritatea Guvernului german cu Alexei Navalnîi, ca reprezentant al opoziției din Rusia”, subliniază Der Spiegel.

Presa germană a interpretat vizita secretă ca un semn că Berlinul ia în serios cazul Navalnîi și nu se va mulțumi cu soluții de conveniență pentru rezolvarea acestuia.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a confirmat luni că a fost vizitat de cancelarul german Angela Merkel la spitalul din Berlin.

„Întâlnirea a avut loc, dar nu ar trebui numită secretă, ci mai degrabă o întâlnire privată și o conversație cu familia. Îi sunt foarte recunoscător cancelarului Merkel pentru că m-a vizitat în spital”, a declarat Navalnîi pe Twitter.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, critic dur al președintelui rus Vladimir Putin, s-a simțit rău la 20 august în timpul unui zbor în Siberia, avionul aterizând de urgență în Omsk, unde a petrecut două zile într-un spital, unde i s-ar fi administrat un antidot pentru substanțe neurotoxice. Apoi, un prieten apropiat a aranjat ca acesta să fie trimis, la 22 august, la Berlin, unde a fost internat la spitalul Charite.

La 2 septembrie, Berlinul a susținut că probele de sânge și de pe corpul lui Navalnîi conțin un agent neurotoxic din clasa sovietică Noviciok.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu au fost detectate substanțe otrăvitoare în sângele lui Navalnîi înainte de transferul la Berlin, deși doctorii care l-au tratat de urgență în Omsk au declarat că i-au administrat un antidot pentru asemenea substanțe.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că Ministerul german de Externe nu a furnizat ambasadorului rus nicio dovadă a „versiunii otrăvirii cu Noviciok”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.