Victima, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost spitalizată într-o unitate de terapie intensivă a Spitalului General din Nicosia, după ce a prezentat simptome de formare a unor cheaguri sanguine, la câteva zile după vaccinarea cu prima doză de Vaxzevria a laboratorului anglo-suedez AstraZeneca, la 6 mai, la Paphos (vest).
Autorităţile cipriote au deschis o anchetă cu scopul de a stabili dacă ”incidentul trombotic grav” în urma căruia a decedat britanica are legătură cu vaccinarea.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să desfăşoare propria anchetă, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei cipriote a serviciilor de sănătate Charalambos Charilaou.
În total, autorităţile cipriote anchetează patru cazuri de tromboză
În total, autorităţile cipriote anchetează în prezent patru cazuri de tromboză - trei la pacienţi care au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca şi unul vaccinat cu o primă doză de vaccin anticovid Pfizer-BioNTech.
AstraZeneca se află în centrul campaniei de vaccinare din Cipru, un stat membru UE, care nu a restricţionat, până în prezent, utilizarea acestui vaccin.
Numeroase persoane încearcă însă să se vaccineze cu alt vaccin atunci când îşi fac programarea online.
Aproape 49% din populaţia cipriotă adultă a fost vaccinată cu o primă doză de vaccin anticovid, iar 21% din populaţie a fost vaccinată complet, în contextul în care această insulă mediteraneeană - cu un milion de locuitori - a înregistrat oficial 71.911 de contaminări şi 354 de morţi din martie 2020.
EMA subliniază că avatnajele celor patru vaccinuri împotriva covid-19 autorizate în Europa - AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna şi BioNTech-Pfizer - sunt mai importante decât riscul morţii.