Anchetă în Cipru, după moartea unei femei de 38 de ani vaccinate cu prima doză AstraZeneca

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.05.2021 - 17:50
Anchetă în Cipru, după moartea unei femei de 38 de ani vaccinate cu prima doză AstraZeneca. / Foto: reuters.com

O anchetă a fost deschisă în Cipru, în urma morţii unei femei britanice, în vârstă de 38 de ani, victima unui ”episod trombotic grav” după ce a fost vaccinată cu o primă doză de vaccin anti-COVID AstraZeneca, potrivit agenţiei cipriote de presă CNA, relatează AFP.

SHARE

Victima, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost spitalizată într-o unitate de terapie intensivă a Spitalului General din Nicosia, după ce a prezentat simptome de formare a unor cheaguri sanguine, la câteva zile după vaccinarea cu prima doză de Vaxzevria a laboratorului anglo-suedez AstraZeneca, la 6 mai, la Paphos (vest).

Autorităţile cipriote au deschis o anchetă cu scopul de a stabili dacă ”incidentul trombotic grav” în urma căruia a decedat britanica are legătură cu vaccinarea.

Citește și: Interlopul Stripăru era hotărât să-i taie urechea și să-i omoare familia unui alt român în Belgia

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să desfăşoare propria anchetă, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei cipriote a serviciilor de sănătate Charalambos Charilaou.

În total, autorităţile cipriote anchetează patru cazuri de tromboză

În total, autorităţile cipriote anchetează în prezent patru cazuri de tromboză - trei la pacienţi care au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca şi unul vaccinat cu o primă doză de vaccin anticovid Pfizer-BioNTech.

AstraZeneca se află în centrul campaniei de vaccinare din Cipru, un stat membru UE, care nu a restricţionat, până în prezent, utilizarea acestui vaccin.

Citește și: Conspiraționiștii îi sar în ajutor lui Teodosie: este „demn”, BOR face „jocuri securisto-mediatice”

Numeroase persoane încearcă însă să se vaccineze cu alt vaccin atunci când îşi fac programarea online.

Aproape 49% din populaţia cipriotă adultă a fost vaccinată cu o primă doză de vaccin anticovid, iar 21% din populaţie a fost vaccinată complet, în contextul în care această insulă mediteraneeană - cu un milion de locuitori - a înregistrat oficial 71.911 de contaminări şi 354 de morţi din martie 2020.

EMA subliniază că avatnajele celor patru vaccinuri împotriva covid-19 autorizate în Europa - AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna şi BioNTech-Pfizer - sunt mai importante decât riscul morţii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.