Anchetă BBC dezvăluie atrocități comise de soldați în Afganistan și Irak. Veteranii UKSF acuză

DE Elena Petrescu | Actualizat: 12.05.2025 - 20:47
Anchetă BBC dezvăluie atrocități comise de soldați în Afganistan și Irak. Veteranii UKSF acuză - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Anchetă BBC dezvăluie atrocități comise de soldați în Afganistan și Irak. Veteranii UKSF acuză - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Anchetă BBC dezvăluie atrocități comise de soldați în Afganistan și Irak. Veteranii UKSF acuză. Foști membri ai forțelor speciale britanice (USKF) au vorbit pentru emisiunea BBC Panorama despre prezumtive crime de război, în contextul unei anchete publice majore.

SHARE

Veterani din forțele speciale britanice au relatat despre cum colegi de-ai lor 'psihopați' au omorât, pe când serveau în misiuni în Irak și Afganistan, civili neînarmați care dormeau, inclusiv un băiețel care a fost încătușat și împușcat, potrivit unei investigații realizate de BBC și preluate de PA Media și dpa.

Anchetă BBC dezvăluie atrocități comise de soldați în Afganistan și Irak. Veteranii UKSF acuză

Foști membri ai forțelor speciale britanice (USKF) au vorbit pentru emisiunea BBC Panorama despre prezumtive crime de război, în contextul unei anchete publice majore cu privire la execuții extrajudiciare în Afganistan între 2010 și 2013.

Citește și Viktor Orban: ”Ucraina ar putea deveni „Afganistanul” Uniunii Europene. Suntem în mare pericol”!

Unul dintre veterani a relatat pentru BBC că una din presupusele victime era 'în mod clar copil, departe de a avea vârsta de a lupta'.

Un purtător de cuvânt al lui David Cameron a declarat că acuzațiile care i-au fost prezentate acestuia pe când era prim-ministru se refereau, 'din câte îmi amintesc', la forțe NATO, nu la forțe UKSF în mod specific.

Potrivit BBC, mai multe persoane care au fost de față la întâlniri între Cameron și președintele afgan de atunci, Hamd Karzai, au vorbit despre cum 'dl. Karzai a amintit în mod consecvent, repetat acest subiect'.

Un purtător de cuvânt al lui Cameron a spus că 'orice sugestie că acesta ar fi fost complice la ascunderea acuzațiilor de infracțiuni grave este total absurdă'.

Citește și SUA vor să se întoarcă în Afganistan, la Bagram. „Amenință” instalațiile nucleare ale Chinei

Deținuții erau definiți ca persoane care se predaseră, fuseseră percheziționate de forțele speciale și adesea încătușate.

Dreptul internațional le interzice militarilor să omoare prizonieri de război sau civili neînarmați.

Presupusele crime s-ar întinde pe mai mult de un deceniu, adică peste cei trei ani examinați în prezent de comisia britanică de anchetă.

Un veteran al SAS a afirmat că omorârea de deținuți 'devenise rutină'.

Soldații 'percheziționau pe cineva, îi puneau cătușe, apoi îl împușcau', după care tăiau cătușele de plastic și 'plantau un pistol' lângă cadavru.

Pentru prima dată, membri ai Special Boat Service (SBS), unitatea de elită a forțelor speciale ale Royal Navy, au fost de asemenea implicați.

Un veteran care servit în cadrul SBS a declarat pentru BBC că soldații erau 'barbari' și acționau cu o 'mentalitate de gloată'.

'Am văzut cum cei mai liniștiți tipi se transformă, arată trăsături psihopate grave. Erau lipsiți de orice lege. Se simțeau intangibili', a afirmat el.

Ministerul Apărării a declarat pentru BBC că este 'deplin angajat' să sprijine ancheta și a îndemnat pe oricine dispune de informații relevante să se manifeste.

O persoană care a servit alături de SAS a spus că a ucide poate 'crea dependență' și că unii dintre colegii săi erau 'intoxicați de această senzație'.

'La unele operațiuni, soldații obișnuiau să intre în clădiri de tipul case de oaspeți și să-i omoare pe toți cei de acolo', a relatat el.

'Intrau și împușcau pe orice dormea acolo, de la intrare. Nu are nicio justificare să omori oameni în somn', a adăugat el.

Mărturiile au dezvăluit că membri recenți ai echipelor de asalt erau instruiți de cei cu vechime să omoare deținuți bărbați, cu îndemnuri precum 'să nu vină la bază cu noi' sau 'asigură-te că deținutul ăsta nu deviază de la țintă'.

Familii afgane au acuzat UKSF că au dus o 'campanie de crime' împotriva civililor și că ofițeri de rang înalt și responsabili din Ministerul Apărării britanic 'au încercat să împiedice anchetarea adecvată'.

Nicio inculpare nu a fost formulată în cadrul Operațiunii Northmoor, care a fost lansată în 2014 pentru a examina acuzațiile de execuții, inclusiv a unor copii, de către forțele speciale.

O altă investigație a Marinei Regale, cu numele de cod Operațiunea Cestro, a dus la prezentarea a trei soldați în fața Autorității serviciului de procuratură, însă niciunul dintre ei nu a fost trimis în judecată.

Investigația BBC a îndemnat pe oricine deține informații relevante pentru anchetă să se prezinte pentru a da relații.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te