VIDEO ANALIZĂ Ucraina nu poate învinge Rusia. Cauza este de ordin militar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.06.2022 - 14:26
Supremația militară a Rusiei asupra Ucrainei este evidentă /Foto: Middle East Eye
Supremația militară a Rusiei asupra Ucrainei este evidentă /Foto: Middle East Eye

„Pe măsură ce războiul împlinește patru luni, devine evident că șansele înclină în favoarea Rusiei. Din punct de vedere militar, nu există nicio cale rațională prin care Ucraina va câștiga vreodată războiul”, scrie 19fortyfive.com, într-o analiză dedicată invaziei ruse.

SHARE

De când a devenit evident, la câteva săptămâni de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, că trupele Moscovei au fost oprite în afara Kievului, a existat o credință aproape universală în Occident că Ucraina avea să câștige în cele din urmă.

Tot ce era nevoie, susțineau mulți experti, era ca forțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, să primească un număr suficient de arme și muniție.

Pe măsură ce războiul împlinește patru luni, devine evident că șansele înclină în favoarea Rusiei. Din punct de vedere militar, nu există nicio cale rațională prin care Ucraina va câștiga vreodată războiul.

Fără o corecție a cursului războiului, în curând nici măcar Kievul nu va mai fi în siguranță. După ce Armata rusă a suferit o „înfrângere uluitoare” la nord de Kiev și Harkiv în primele câteva săptămâni de război, mulți experți au calificat-o drept „incompetentă” și au sugerat că este incapabilă să învingă Forțele Armate Ucrainene (UAF), a cărui mare curaj și abilități au fost larg salutate.  

La sfârșitul lunii aprilie, secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin a vizitat Kievul și i-a spus lui Zelensky că Occidentul poate oferi trupelor sale „echipamentul potrivit” și „sprijinul potrivit”, deoarece Austin dorea să ajute Ucraina să câștige și să vadă „Rusia slăbită”. Pe lângă ajutorul direct pe câmpul de luptă, Occidentul a folosit simultan instrumente economice menite să-l priveze pe Putin de capacitatea de a continua războiul.  

Citește și: 

DOCUMENT Reguli la Evaluarea Națională: cum rezolvi subiectele, ce poți lua în penar, cum redactezi

VIDEO Prima navă fără pilot are 88 metri. Transportă drone și e folosită de China în scop militar

În primele zile ale războiului, Biden a impus sancțiuni despre care Casa Albă a spus că ar fi „cele mai de impact, coordonate și mai ample restricții economice din istorie”.

Pe 3 iunie, Uniunea Europeană a adoptat cea de-a șasea tranșă de sancțiuni, care include o interdicție parțială a importului majorității petrolului și gazelor rusești. Intenția din spatele acestor măsuri punitive a fost de a slăbi sau opri capacitatea lui Putin de a-și continua războiul în Ucraina și de a echipa Kievul pentru a câștiga războiul.

Acum devine evident că această strategie a eșuat. De-a lungul primelor trei luni de război, au existat declarații pozitive aproape universale din partea liderilor americani și ucraineni, sugerând că trupele Kievului vor „alunga Rusia din” pământul ucrainean și că Kievul nu va accepta niciun acord negociat care să cedeze vreun teritoriu Rusiei.

Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, „The Independent” a dezvăluit fragmente dintr-un raport secret secret de la Kiev, care a dezvăluit o realitate mult mai dură pe câmpul de luptă decât fusese admisă public.  

Potrivit raportului, bombardarea necruțătoare a trupelor ucrainene de către Rusia, în primele 100 de zile de război, le-a distrus armamentul din epoca sovietică și le-a epuizat stocurile de muniție de artilerie. Rezultatul este că unitățile ucrainene din prima linie sunt depășite cu 20-1 la artilerie. 

Combinat cu faptul că Rusia continuă să aibă avantaje semnificative în ceea ce privește puterea aeriană (până la 300 de zboruri pe zi, comparativ cu 3 până la 5 pentru Ucraina) și forța de muncă, nu este surprinzător că Ucraina pierde în Donbass.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, confirmă că peste 100 de soldați UAF sunt uciși în fiecare zi (unele rapoarte sugerează că numărul este mai aproape de 200 pe zi) și încă 500 sunt răniți.

Zelenski admite că Rusia ocupă mai mult de 20% din teritoriul ucrainean, iar procentrul crește în fiecare zi. Deși este perfect de înțeles că niciun lider ucrainean nu ar dori vreodată să cedeze bucăți din țara sa unei puteri invadatoare, există și alte realități, mai dure, care trebuie luate în considerare.  

Întrebarea momentului nu este dacă Ucraina ar trebui să renunțe la un teritoriu sau nu, ci dacă trebuie să renunțe acum la un teritoriu pentru a limita pagubele sau să continue lupta în speranța că într-o zi va recâștiga totul.

De exemplu, astăzi Ucraina deține încă părți cheie ale Donbasului (Slaviansk/Kramatorsk în nord, zona Avdiivka în centru și porțiuni mari din regiunea Donețk la sud). Harkov și Odesa sunt încă pe deplin sub controlul Kievului.

Dovezile sugerează că, pe măsură ce va trece mai mult timp, acea listă a orașelor controlate de Ucraina va continua să se micșoreze. Ar fi o performanță aproape imposibilă pentru Occident să furnizeze Ucrainei suficient armament greu – și muniție de artilerie de mare calibru – care ar readuce în echilibru dezavantajul major pe care Ucraina îl are sub aspectul puterii de foc.

Nici măcar lansatoarele moderne de rachete pe care SUA și Marea Britanie le-au trimis recent nu vor schimba în mod semnificativ raportul de forțe defavorabil Kievului.  

Zelenski și poporul ucrainean se vor întâlni în curând cu perspectiva că continuarea luptei va aduce doar mai mulți morți și distrugeri orașelor și forțelor sale armate, însă acest lucru nu va fi suficient pentru a evita înfrângerea. Adevărul este că, în prezent, capacitatea militară este favoarea Moscovei. Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în timp pentru a evita înfrângerea Ucrainei. Aceasta este realitatea urâtă și amară a războiului.

Sursa: AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te