ANALIZĂ Prima etapă a războiului, câștigată de Ucraina. Kiev, Odesa sau Harkov au rezistat

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.03.2022 - 18:32
Prima etapă a războiului, câștigată de Ucraina. / BBC

Forțele ucrainene au învins prima etapă a campaniei ruse a acestui război. Experții sugerează că Putin ar trebui să înceteze operațiunile pentru refacerea armatei.

SHARE

Această campanie a avut ca scop desfășurarea de operațiuni aeriene și mecanizate pentru a ocupa Kiev, Harkov, Odesa, pentru a forța schimbarea guvernului în Ucraina

Forțele ruse continuă să facă progrese limitate în unele părți ale teatrului de război, dar este foarte puțin probabil să-și poată atinge obiectivele în acest fel. Răspunsul rusesc la această situație ar fi să încheie această campanie, să accepte o posibilă pauză operațională îndelungată, să dezvolte planul pentru o nouă campanie, să acumuleze resurse pentru acea nouă campanie și să o lanseze când resursele și alte condiții sunt îndeplmnitie, scriu analiștii de la https://www.understandingwar.org

Prima etapă a războiului, câștigată de Ucraina.

Armata rusă nu a adoptat încă această abordare. În schimb, continuă să alimenteze efortul de război într-un efort continuu de a menține campania actuală în viață. Evaluăm că acest efort va eșua.

Citește și: Căutând țapi ispășitori pentru eșecul din Ucraina, Putin a încăierat armata cu serviciile secrete

Căderea finală a orașului Mariupol este din ce în ce mai puțin probabil să elibereze suficientă energie pentru ca Rusia să poată schimba radical rezultatul campaniei inițiale. Forțele ruse au concentrat o putere de luptă considerabilă în jurul lui Mariupol. Dacă rușii ar fi luat rapid Mariupol și cu pierderi relativ puține, probabil că ar fi fost capabili să mute suficientă putere de luptă spre vest, spre Zaporizhzhia și Dnipro pentru a amenința acele orașe.

Citește și: Aliații lui Vladimir Putin, puciștii și dictatorii lumii: Lukașenko, Maduro, Assad, Kim

Totuși, asediul prelungit al lui Mariupol slăbește serios forțele ruse de pe acea axă. Moartea confirmată a comandantului Diviziei 150 indică probabil amploarea daunelor pe care ucrainenii le provoacă acelor formațiuni. Luptele stradale de la Mariupol costă timp, inițiativă și scade puterea de luptă a armatei ruse. Dacă și când Mariupol va cădea în cele din urmă, acest lcuru s-ar putea să nu fie suficient de puternică pentru a schimba radical cursul campaniei, atacând spre vest.

Forțele ruse din sud par să se concentreze pentru a izola și apoi a lua Zaporizhzhia și Dnipro din vest, dar este puțin probabil să securizeze vreunul dintre aceste orașe în următoarele săptămâni.

Krivoi Rog este un oraș cu peste 600.000 de locuitori și puternic fortificat, potrivit șefului administrației sale militare. Zaporizhzhia și Dnipro sunt, de asemenea, mari. Armata rusă s-a chinuit să cucerească Mariupol, mai mic decât oricare dintre eel, de la începutul războiului concentrând mai multă putere de luptă decât are în prezent spre Krivoi Rog. Înaintarea Rusiei pe această axă este probabil să se blocheze.

Citește pe larg AICI

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te