Căutând țapi ispășitori pentru eșecul din Ucraina, Putin a încăierat armata cu serviciile secrete

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.03.2022 - 21:10
Căutând țapi ispășitori, Putin a încăierat armata cu serviciile secrete/foto: news.harvard
Căutând țapi ispășitori, Putin a încăierat armata cu serviciile secrete/foto: news.harvard

Agențiile de spionaj și apărare ale Rusiei au început să se ceartă din cauza invaziei dezastruoase a Ucrainei, aruncând pisica moartă în curtea „vecinilor”.

SHARE

Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Ministerul rus al Apărării, cele două departamente ale guvernului responsabile de pregătirile pentru invazia Ucrainei, aruncă vina unul pe altul.

Analiștii americani cred că este foarte posibil ca agențiile de spionaj să-i fi spus lui Putin ceea ce voia să audă, din cauza convingerilor sale profunde cu privire la Ucraina și a faptului că nu vrea să fie contrazis.

Vladimir Putin i-a plasat pe șeful serviciului extern FSB și pe adjunctul său în arest la domiciliu, după ce i-a învinovățit pentru eșecurile serviciilor de informații care au făcut ca armata să sufere o serie de înfrângeri penibile în Ucraina. Dar și FSB l-a reținut la adjunctul Gărzii Naționale, responsabil cu o parte din operațiunile din Ucraina.

Jeffrey Edmonds, fost oficial al CIA și al Consiliului de Securitate Națională, a declarat pentru The Wall Street Journal că este în „cultura Kremlinului” să caute vinovați și să pedepsească pentru eșecuri.

„Este greu să ne imaginăm că un om de rang înalt din serviciile de informații vorbește cu Putin și nu-i spune decât ceea ce vrea să audă, mai ales dacă acesta este profund convins de anumite lucruri în privința Ucrainei. Iar cultura că cineva este de vină și va plăti este în mod clar încă activă”, a declarat Jeffrey, specialist în regiune.

Citește și

Rusia folosește din nou rachete hipersonice Kinjal împotriva Ucrainei. Ce ținte se află în vizor

Experții, șocați de incompetența armatei ruse. A pierdut blindate cât să echipeze armata Germaniei

Andrea Kendall-Taylor, șef adjunct al agenției de informații NSA din SUA pe Rusia și Eurasia în perioada 2015-2018, a adăugat că Putin caută „țapi ispășitori pe care să dea vina, el simțindu-se într-o poziție mult mai precară acum”.

Putin era convins că se va confrunta doar cu o „rezistență simbolică” din partea armatei ucrainene și că ucrainenii înșiși erau dornici să scape de liderii lor.

Serviciul de securitate FSB i-ar fi înmânat informații care sugerau că Ucraina este slabă, plină de grupuri neonaziste și că n-ar rezista dacă ar fi atacată.

Dar și armata rusă are propriile servicii de informații, care n-au fost mai strălucite decât FSB în a evalua „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina, care s-a transformat într-un război sângeros.

De fapt, forțele armate ruse s-au confruntat cu o rezistență acerbă din partea soldaților ucraineni, care le-au provocat pierderi grele și i-au forțat pe comandanții lui Putin să recurgă la un război brutal de asediu care a dat până acum puține rezultate.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te