Cum poate NATO să tragă lecții din trei ani de război în Ucraina pentru a fi mai bine pregătită pentru un atac al lui Vladimir Putin? Aceasta este misiunea unui nou centru din Polonia, care va fi inaugurat luna viitoare.
Amiral: Războiul din Ucraina, combinație între Primul Război Mondial și războiul viitorului
Oficialii NATO, civili și ucraineni vor studia ceea ce s-a învățat în domenii precum războiul cu drone, apărarea aeriană, inteligența artificială și rezistența populațiilor civile.
Centrul se va numi Centrul comun de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina – sau JATEC – și va avea sediul în orașul Bydgoszcz, din nordul orașului.
A îmbinat tehnologia erei spațiale cu luptele brutale
„Au trecut trei ani și există o întrebare reală cu privire la ceea ce am învățat și ce vom schimba, știind că și inamicul se adaptează la viteză și la scară”, a declarat comandantul suprem aliat al NATO de transformare, amiralul Pierre Vandier într-un interviu pentru POLITICO.
Vandier a spus că una dintre principalele domenii de explorat s-a concentrat pe modul în care războiul ucrainean a îmbinat tehnologia erei spațiale cu luptele brutale în tranșee și bombardamentele de artilerie - ceea ce el a descris drept „amestecul dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului”.
Citește și: Atac rusesc cu drone la „porțile” României. Mesaj RO-ALERT în Tulcea: Adăpostiți-vă în locuri sigure
„Astăzi, avem o viziune mai bună asupra mixului dintre platformele vechi – tancuri, avioane, nave – și noile capabilități care folosesc sisteme fără pilot, adică robotică și IT”, a spus el.
Soldații ucraineni luptă în tranșee și folosesc artileria în moduri care ar fi cunoscute în urmă cu mai bine de un secol, dar folosesc și drone, AI și comunicații spațiale. Drept urmare, artileria Ucrainei a devenit mai eficientă, a explicat amiralul francez și, prin urmare, mai letală.
Acest tip de lecții sunt esențiale pentru ca NATO să rămână „credibilă din punct de vedere convențional și strategic”, a spus el.
Reînvățarea luptei convenționale
JATEC a fost aprobat oficial de lideri la summitul NATO de la Washington din iunie trecut. În timp ce Kievul încă așteaptă o invitație oficială de a se alătura alianței, centrul a fost prezentat drept prima instituție comună NATO-Ucraina.
Crearea centrului reflectă, de asemenea, pivotul NATO de la contra-insurgența post-Război Rece, războiul expediționar în țări îndepărtate, cum ar fi Afganistan și Mali, pentru a se concentra din nou pe pregătirea pentru un potențial conflict de mare intensitate împotriva Rusiei.
Citește și: RĂZBOI Rusia aruncă zilnic 65 de drone asupra Ucrainei în apropierea României. Când le vom doborî?
Pe lângă creșterea masivă a cheltuielilor pentru apărare în ultimii trei ani, țările membre sunt, de asemenea, în proces de reînvățare a luptei convenționale prin adaptarea antrenamentelor și exercițiilor militare la noua realitate.
„Revenim la subiecte care au fost oarecum neglijate de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat Vandier.