Ambasador al SUA, „cârtiţă” pentru guvernul comunist din Cuba. A primit 15 ani de pușcărie

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.04.2024 - 07:41
Ambasador al SUA în Cuba, „cârtiţă” pentru guvernul comunist. A primit 15 ani de pușcărie - Foto: Profimedia Images

Un fost ambasador al SUA a fost zeci de ani „cârtiţă” pentru guvernul comunist de la Havana, Cuba. A pledat vinovat și a primit 15 ani de pușcărie.

SHARE

Victor Manuel Rocha, un fost ambasador american, a fost condamnat vineri, 12 aprilie 2024, la Miami, la 15 ani de închisoare pentru că a spionat timp de decenii Statele Unite în numele Cubei, un duşman istoric al Washingtonului, informează News.ro, citând AFP.

Ambasador al SUA în Cuba, „cârtiţă” pentru guvernul comunist. A primit 15 ani de pușcărie

Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat la începutul lunii decembrie, fiind acuzat că a fost o cârtiţă pentru guvernul comunist de la Havana în timp ce a urcat în rândurile diplomaţiei americane, obţinând acces la documente confidenţiale şi influenţând politica externă a SUA.

Fostul diplomat, care a pledat vinovat, a fost condamnat "la pedeapsa maximă permisă de lege", potrivit judecătoarei Beth Bloom.

Citește și: VIDEO Atentat cu bombă la Moscova! Mașina unui spion ucrainean care lucra pentru ruși a sărit în aer

La momentul punerii sale sub acuzare, procurorul general Merrick Garland a declarat că acest caz a fost "una dintre cele mai lungi şi mai înalte infiltrări la nivel înalt a unui agent străin în guvernul american".

Victor Manuel Rocha, agent sub acoperire al statului cubanez timp de peste 40 de ani

"Timp de peste 40 de ani, domnul Rocha a lucrat ca agent sub acoperire al statului cubanez", înainte ca o anchetă a FBI să îl doboare, a declarat ministrul în faţa presei.

Victor Manuel Rocha a ocupat poziţii foarte înalte în diplomaţia americană: înainte de a-şi încheia cariera la Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia, între 2000 şi 2002, el a fost membru al Consiliului Naţional de Securitate, un organism al Casei Albe, între 1994 şi 1995, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

De asemenea, a lucrat în mai multe ambasade americane din America Latină, printre care la Havana.

Născut în Columbia şi naturalizat în Statele Unite, Victor Manuel Rocha a început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului comunist cubanez în 1981, potrivit anchetei.

Chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2002, după aproximativ 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj pentru Cuba, potrivit Departamentului de Justiţie.

Citește și: Suntem singuri? Confesiunea unui spion SUA: Câte nave extraterestre ar fi capturat guvernul american

El a fost confundat de un membru al poliţiei federale americane (FBI) care s-a dat drept agent de informaţii cubanez în 2022 şi 2023, potrivit unui document judiciar.

Fostul ambasador, care locuieşte la Miami, "s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind inamicul şi a folosit cuvântul 'noi' pentru a descrie Cuba şi pe el însuşi", a declarat în decembrie Departamentul de Justiţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te