Aliații Ucrainei sunt hotărâți să dea dovadă de unitate, la Conferința de securitate de la München

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.02.2023 - 13:31
Aliații Ucrainei sunt hotărâți să dea dovadă de unitate, la Conferința de securitate de la München - Foto: Profimedia Images

Oficialii statelor membre NATO, inclusiv vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, și secretarul de stat Antony Blinken, se întrunesc pentru un eveniment de trei zile, Conferinţa de Securitate de la Munchen, care a căpătat un caracter cvasi-oficial..

SHARE

Oficialii, inclusiv vicepreședintele Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken, se întrunesc pentru un eveniment de trei zile, care a căpătat un caracter cvasi-oficial..

Anul trecut, cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, zeci de oficiali din națiunile occidentale s-au întâlnit la München, pentru o conferință de securitate, în care au discutat despre apetitul Occidentului de a interveni, conform The New York Times.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat în persoană și a criticat Occidentul pentru că nu a reușit să descurajeze agresiunea rusă, de-a lungul multor ani.

Citeşte şi: Încă un german a fost arestat la Munchen, acuzat că spiona pentru Rusia lui Vladimir Putin

În acest an, pe măsură ce oficiali, inclusiv vicepreședintele Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken, se întrunesc pentru eveniment, ei speră să dea dovadă de unitate împotriva Moscovei, pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei pe scară largă a Rusiei.

Azi este prima zi a Conferinței anuale de trei zile de la München, la care participă în fiecare an sute de oficiali guvernamentali și elite de Informații, Diplomație și Securitate. 

Condus de o companie germană, forumul a căpătat o natură cvasi-oficială, deoarece liderii mondiali vorbesc public și se înghesuie în privat, pe probleme de securitate colectivă.

Subiectul principal, situaţia din Ucraina

Ucraina va fi cu siguranță subiectul principal, oficialii occidentali intenționând să-i arate președintelui Vladimir Putin că nu poate diviza Occidentul.

În timp ce se adună, Putin urma să se întâlnească cu președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, la Moscova. Liderul rus va încerca să-și întărească propriile alianțe, înaintea unei noi ofensive, care urmărește să înghită mai mult teritoriu, în estul Ucrainei.

Războiul este de așteptat să dureze cel puțin încă un an, iar testul de unitate va fi important. Puțini se așteaptă la o descoperire bruscă de ambele părți, iar costul susținerii luptei ucrainene împotriva unui inamic mai mare este de asemenea de așteptat să creeze noi tensiuni în rândul aliaților.

Cum ar trebui să se termine?

Una dintre conversațiile aflate în curs de desfășurare la München va fi viziuni diferite despre cum ar trebui să se încheie războiul: este chiar posibilă suveranitatea deplină a Ucrainei, asupra întregului său teritoriu? Dacă nu, pot exista negocieri? Este domnul Putin chiar interesat de negocieri?

Apoi, există îngrijorări printre europeni că următorul lider american ar putea să nu fie președintele Biden și că un republican ar putea să nu aibă același devotament față de alianța transatlantică și războiul din Ucraina, ca Biden.

Este de aşteptat ca Harris, care va ține un discurs mâine, să reitereze angajamentul Administrației Biden de a apăra Kievul, pentru „atât timp cât este nevoie”, după cum a spus președintele Biden.

Citeşte şi: Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, participă la Conferinţa de Securitate de la Munchen

„Bănuiesc că starea de spirit va fi una de unitate și determinare”, a spus Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și președinte al Consiliului Chicago pentru Afaceri Globale.

Daalder a spus că liderii occidentali au văzut puține perspective pentru discuții de pace valoroase, dacă Ucraina nu poate obține mai multe câștiguri teritoriale.

Putin s-a păcălit

Într-o previzualizare probabilă a mesajelor americane de la eveniment, Karen Donfried, secretarul adjunct de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat reporterilor. într-un briefing de miercuri, că coaliția occidentală a zdruncinat speranțele domnului Putin în a obţine o victorie rapidă. 

„Putin a crezut că va sparge Occidentul și va răsturna Ucraina. S-a înșelat”, a spus doamna Donfried. „După un an, angajamentul nostru nu a scăzut”.

Conferința are loc la Hotel Bayerischer Hof, din centrul orașului München, și include discursuri publice, paneluri, precum și numeroase întâlniri private, oficiale și neoficiale. Dl Daalder a spus în glumă că conferința a implicat „un fel de întâlniri rapide pentru diplomați”.

Sunt așteptați să participe mai mulți șefi de stat de seamă, inclusiv președintele Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz și prim-ministrul Rishi Sunak.

Biden a participat în trecut la conferință, în calitate de vicepreședinte și ca cetățean privat, în timpul Administrației Trump, dar a trimis-o pe Kamala Harris, în fiecare din ultimii doi ani. Joe Biden plănuiește să călătorească luni, la Varșovia, ca parte a unei vizite de trei zile, pentru a marca aniversarea războiului.

Un eveniment principal al conferinței de la München va fi reprezentat de remarcile lui Wang Yi, principalul oficial de politică externă al Chinei, care va vorbi despre perspectiva politicii externe a Beijingului, a declarat săptămâna trecută Ministerul de Externe al Chinei.

Presa de știri de stat chineză a descris prezența sa la eveniment ca un semn al influenței moderatoare a Chinei, într-un forum care altfel ar fi dominat de interesele SUA.

Wang se află într-un turneu european extins, iar europenii în general nu văd China ca pe un rival, ca Statele Unite, ci ca pe un partener comercial îngrijorător, dar vital.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te