Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China. Omul Beijingului a pierdut

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.01.2024 - 18:58
Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China. Omul Beijingului a pierdut - Foto: Profimedia Images
Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China. Omul Beijingului a pierdut - Foto: Profimedia Images

Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China, după ce omul Beijingului a pierdut. Într-o reacție la cald, China a anunțat că unificarea pe cale militară cu Taiwan este inevitabilă.

SHARE

Beijingul a reacționat cu cuvinte dure la alegerile prezidențiale din Taiwan de astăzi.

În Taiwan, fostul vicepreședinte Lai Ching-te, care este un susținător declarat al independenței Taiwanului, s-a impus.

"Nu vom tolera nicio activitate separatistă", a explicat purtătorul de cuvânt al Beijingului, Chen Binhua.

Tensiunile dintre China și Taiwan se intensifică dramatic

În urma succesului unui candidat pro-independență în alegerile prezidențiale din Taiwan, Beijingul a reafirmat "inevitabilitatea" reunificării cu ceea ce China consideră a fi o provincie separatistă. Taiwan a anunțat, de asemeena, că va lupta cu arma în mână pentru a nu reveni sub administrația Chinei.

Alegerile nu vor împiedica acest lucru, a declarat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Beijingului, într-o declarație publicată sâmbătă de agenția de presă de stat Xinhua.

Un candidat favorabil Chinei a ajuns pe locul al doilea

După numărarea a 99,9% din secțiile de votare, bărbatul de 64 de ani a obținut 40,1% din voturi. Principalul său adversar, Hou Yu-ih din Kuomintang (KMT), partid favorabil Chinei, care s-a clasat pe locul al doilea cu 33,5 la sută, și-a recunoscut înfrângerea.

În timpul campaniei electorale, Lai anunțase că, dacă va câștiga, va continua cursul critic la adresa Beijingului al președintelui în exercițiu demisionar Tsai Ing-wen.

Binhua a declarat că China nu va tolera nicio "activitate separatistă" pe insula autonomă.

„Vom respecta consensul din 1992, care întruchipează principiul "o singură Chină"", a adăugat el. Beijingul respinge, de asemenea, "interferențele străine" în acest context.

Beijingul este pregătit să folosească forța militară dacă va fi necesar

China consideră Taiwanul ca fiind o provincie renegată care ar trebui să fie reunită cu partea continentală - folosind forța militară dacă este necesar. Rezultatul alegerilor a fost considerat decisiv pentru viitoarele relații dintre Taipei și un Beijing din ce în ce mai agresiv, scrie express.at

După rezultatul alegerilor de azi, niciun dialog nu mai pare posibil.

Relzațiile dintre Taiwan și China sunt foarte încordate. În decembrie 2023, China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. China a exercitat presiuni militare asupra Taiwanului, invocând acuzații comerciale, chiar cu o lună înainte ca Taipeiul să organizeze alegerile electorale. 

Citește și: China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. Ce acuză Beijingul?

În septembrie, China a ridicat un număr de 35 de avioane amenințând securitatea Taiwan. Pregătirile de luptă sunt accentuate de o navă de război a SUA aflată în zonă.

Citește și: China amenință Taiwan cu 35 de avioane supersonice. O navă militară SUA, gata să intervină

În noiembrie, au fost semne că viitorul război s-ar „internaționaliza”. China și Taiwan ajunseseră la tensiuni la cote maxime. O navă de război australiană a ajuns în Strâmtoarea Taiwan, traversând calea navigabilă care separă insula autonomă de China continentală vecină, a informat vineri Ministerul taiwanez al Apărării.

Citește și: China și Taiwan, tensiuni la cote maxime. O navă de război australiană a ajuns în Strâmtoarea Taiwan

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te