Alegerile americane vor fi în coliziune cu fenomenul AI, prin intermediul deep-fake, anul viitor

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.05.2023 - 16:12
Alagerile americane şi fenomenul deep-fake - Foto: Flickr/ApolitikNow

Alegerile americane vor intra anul viitor în coliziune cu fenomenul AI, prin intermediul manifestărilor de deep-fake. Într-un clip video suprinzător, existent online, Hillary Clinton spune: "De fapt, îmi place foarte mult Ron DeSantis!". Iată numai un exemplu.

SHARE

Doamna Clinton continuă: „Este genul de tip de care țara aceasta are nevoie și vreau să spun cu adevărat asta”.

Alegerile din SUA vor intra în coliziune cu AI

Alt deep-fake: Joe Biden lasă jos, în sfârșit, masca, dezlănțuindu-se la adresa unei persoane transgender. „Nu vei fi niciodată o femeie adevărată"”, mârâie președintele.

Bine ați venit în cursa prezidențială a Americii din 2024, unde realitatea este în joc - conform Reuters.

Deep-fake-urile cu Hillary Clinton și Joe Biden - videoclipuri realiste, dar fabricate, create de algoritmi AI antrenați pe imaginile existente online din abundenţă - sunt printre miile care apar pe rețelele de socializare, estompând realitatea, în lumea polarizată a politicii americane.

Citeşte şi: Geoffrey Hinton, unul dintre părinții AI: Inteligența Artificială, mai periculoasă decât poluarea

În timp ce astfel de medii sintetice există de câțiva ani, au fost supraalimentate în ultimul an de o mulțime de noi instrumente de „IA generativă”, cum ar fi Midjourney, care fac să fie ieftină și ușoară crearea de deep-fake-uri convingătoare.

Aşa arată interviurile realizate de Reuters cu zeci de specialiști în domenii precum AI, dezinformarea online și activismul politic.

"Va fi foarte greu pentru alegători să distingă realul de fals. Vă puteți imagina cum fie susținătorii lui Trump, fie susținătorii lui Biden ar putea folosi această tehnologie, pentru a face ca adversarul să arate rău", a spus Darrell West, de la Centrul pentru Inovare Tehnologică al instituției al Brookings Institute.

Citeşte şi: Inteligența artificială poate avea un cuvânt de spus în hotărârile judecătorești obiective

„Ar putea exista lucruri de acest tip care să apară chiar înainte de alegeri, pe care nimeni nu va avea șansa să le înlăture”.

Sectorul tehnologic se angajează într-o cursă a înarmărilor AI, a declarat Aza Raskin, cofondatorul Center for Human Technology, o organizație nonprofit care studiază impactul tehnologiei asupra societății.

Fostul președinte Donald Trump, care va concura cu DeSantis și alții, în caucusul republican, pentru a-l înfrunta apoi pe Joe Biden, a distribuit el însuși un videoclip manipulat, cu prezentatorul CNN, Anderson Cooper, la începutul acestei luni, pe platforma sa de socializare, Truth Social.

„Acesta a fost președintele Donald J. Trump, care m-a făcut idiot, aici, în cursa prezidențială live de la CNN”, spune Cooper, în filmare, deși cuvintele nu se potrivesc cu mișcarea buzelor sale.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te