Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.02.2024 - 12:17
Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți" - Foto: Profimedia images

Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți". Fostul președinte american, Donald Trump și foarte posibil viitor președinte face din nou o declarație șocantă. El spune că va lăsa Rusia să atace orice țară NATO.

SHARE

Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO. Fostul președinte Donald Trump a declarat sâmbătă că ar încuraja Rusia să facă ce "vrea" oricărei țări membre NATO care nu respectă liniile directoare privind cheltuielile pentru apărare. Acesta a reiterat faptul că nu va respecta clauza de apărare colectivă care se află în centrul alianței dacă va fi reales.

Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO

"NATO a fost distrus până când am apărut eu", a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. "Am spus: 'Toată lumea va plăti'. Ei au spus: 'Ei bine, dacă nu plătim, ne veți mai proteja? Am spus: 'Absolut nu'. Nu le-a venit să creadă răspunsul".

Trump a spus că "unul dintre președinții unei țări mari" l-a întrebat la un moment dat dacă SUA va continua să apere țara dacă va fi invadată de Rusia, chiar dacă "nu plătesc".

Citește și: Ce crede Putin despre invadarea unei țări NATO? A spus tot în interviul acordat lui Tucker Carlson

"Nu, nu v-aș proteja", și-a amintit Trump că i-a spus acelui președinte. "De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile".

Casa Albă califică drept "îngrozitoare" declarațiile lui Trump

Ulterior, Casa Albă a calificat sâmbătă remarcile lui Trump drept "îngrozitoare și demente" și a promovat eforturile președintelui Joe Biden de a consolida alianța.

"Președintele Biden a refăcut alianțele noastre și ne-a făcut mai puternici în lume, deoarece știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant-șef este de a menține poporul american în siguranță și de a rămâne fidel valorilor care ne unesc.

Citește și: Europa se pregătește de război cu Rusia. Franța și Germania vorbesc de mutarea la economia de război

Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă - și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, într-un comunicat.

În centrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord se află promisiunea apărării colective - potrivit căreia un atac asupra unei națiuni membre este un atac asupra tuturor națiunilor din alianță.

Trump se plânge de mult timp de suma pe care alte țări din NATO o cheltuiesc pentru apărare în comparație cu Statele Unite și a amenințat în repetate rânduri că va retrage SUA din NATO. Dar comentariile sale de sâmbătă sunt cea mai directă indicație a sa că nu intenționează să apere aliații din NATO de un atac rusesc dacă va fi reales.

La ce "facturi" se referă Trump?

Trump a descris ani de zile în mod inexact modul în care funcționează finanțarea NATO. NATO are obiectiv ca fiecare țară membră să cheltuiască minimum 2% din produsul intern brut pentru apărare, iar majoritatea țărilor nu îndeplinesc acest obiectiv.

Dar cifra este o linie directoare și nu un contract obligatoriu, și nici nu creează "facturi"; țările membre nu au eșuat în a-și plăti partea lor din bugetul comun al NATO pentru funcționarea organizației.

În calitate de președinte, Trump a amenințat în privat de mai multe ori că va retrage Statele Unite din NATO, potrivit The New York Times. Trump a descris NATO ca fiind "învechită" și s-a aliniat cu președintele rus Vladimir Putin, care dorește să slăbească alianța.

Trump l-a lăudat mult timp pe Putin și a mers până la a se poziționa de partea liderului rus în detrimentul comunității de informații americane în legătură cu interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te