Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.02.2024 - 08:45
Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO - Foto: Profimedia images

Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO. Alegerile din 2024 din SUA sunt cruciale pentru viitorul politic și geopolitic din întreaga lume, dar mai cu seamă pentru Europa care se află sub amenințarea constantă a Rusiei.

SHARE

În timp ce aliații SUA se resimt după comentariile halucinante din weekend ale lui Donald Trump care a încurajat Rusia să atace aliații europeni dacă nu îndeplinesc obiectivele de contribuție la bugetul NATO, mai mulți foști consilieri ai lui Trump avertizează că fostul președinte va încerca să retragă oficial SUA din alianța NATO dacă va câștiga un al doilea mandat.

Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

În cartea "The Return of Great Powers", care va fi publicată pe 12 martie, un fost oficial american de rang înalt, care a lucrat la nivel înalt atât în administrația Trump, cât și în cea a lui Biden, a spus că, dacă Trump îl va învinge pe președintele Joe Biden în noiembrie, "SUA vor ieși din NATO".

"NATO ar fi cu adevărat în pericol", a fost de acord John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump. "Cred că ar încerca să iasă".

Disprețul lui Trump față de angajamentele de securitate ale SUA se extinde și la acordurile de apărare reciprocă cu Coreea de Sud și Japonia, mi-a spus generalul în retragere John Kelly, care a fost șeful de cabinet al lui Trump la Casa Albă.

Trump nu vede niciun rost al Alianței NATO

"Ideea este că nu a văzut absolut niciun rost în NATO", a spus Kelly în carte. "El era pur și simplu categoric împotriva faptului de a avea trupe în Coreea de Sud, din nou, o forță de descurajare, sau de a avea trupe în Japonia, o forță de descurajare".

Citește și: Șeful MAE francez, după declarațiile lui Trump: Europa are nevoie de o nouă "asigurare de viață"

"El credea că (Vladimir) Putin era un tip de treabă și Kim (Jong Un) era un tip de treabă, că am împins Coreea de Nord într-un colț", și-a amintit Kelly. "Pentru el, era ca și cum i-am fi provocat pe acești tipi. 'Dacă nu aveam NATO, atunci Putin nu ar fi făcut aceste lucruri'".

Membrii de rang înalt ai administrației cu care am vorbit în carte au detaliat, de asemenea, modul în care Trump a fost aproape de a retrage SUA din alianță, care este un fundament cheie al securității occidentale împotriva Rusiei, în primul său mandat și avertizează că este posibil să meargă mai departe într-un al doilea mandat.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

Trump s-a plâns de mult timp de suma pe care membrii NATO o cheltuiesc pentru apărare în comparație cu SUA.

Trump voia să retragă SUA din NATO încă din 2018

În "The Return of Great Powers", mai mulți consilieri povestesc în detaliu modul în care Trump a fost foarte aproape de a elimina SUA din NATO la summitul alianței din 2018 de la Bruxelles.

"Întotdeauna vocifera și delira și sărea în sus și în jos și, de multe ori, se învârtea în termeni de: "Ei bine, sunt mai deștept decât ei" și toate acestea", a spus Kelly, descriind mentalitatea lui Trump.

Kelly a spus că a încercat să îi explice lui Trump importanța NATO în termeni pe care credea că președintele îi va înțelege. Abordarea lui Kelly a presupus o combinație între a explica ceea ce era de fapt posibil și ceea ce l-ar putea face să arate rău. În cazul retragerii din NATO, Kelly a încercat să îi transmită lui Trump că ambele se aplicau.

Dar la summit, Trump a insistat. Un fost oficial american de rang înalt a spus că Trump a emis ordine către președintele de atunci al Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, și către secretarul apărării de atunci, Mark Esper, ca SUA să se retragă din NATO.

În ciuda faptului că s-au opus vehement acestei mișcări, aceștia au considerat că instrucțiunile președintelui sunt un "ordin legal" și au întocmit planuri pentru a executa retragerea.

Bolton își amintește de summitul din 2018 cu o teamă autentică. "Sincer, a fost înspăimântător, pentru că nu știam ce avea de gând să facă până în ultimul minut. Și vreau să spun, cred, că aproape a spus că va ieși din NATO și apoi a dat înapoi", a spus Bolton.

Sprijinul SUA pentru Ucraina ar lua sfârșit dacă trump revine la Casa Albă

Mulți veterani ai administrației Trump au un avertisment similar pentru Ucraina. "Sprijinul SUA pentru Ucraina ar lua sfârșit", a declarat oficialul american de rang înalt care a servit în timpul lui Trump și Biden.

Luând notă de comentariul lui Trump la o primărie Fox News în iulie 2023, în care susținea că, dacă va fi reales președinte, ar putea pune capăt războiului într-o singură zi, Bolton a spus: "Dacă aș fi în locul Ucrainei, aș fi foarte îngrijorat, pentru că, dacă totul este o înțelegere, atunci "ce mai contează încă zece procente din teritoriul ucrainean dacă asta aduce pacea?", un fel de lucru".

Sprijinul pentru Taiwan, în pericol

Sprijinul SUA pentru Taiwan, spun ei, ar fi, de asemenea, în pericol. Bolton a amintit o „cascadorie” pe care Trump ar efectua-o în Biroul Oval.

"El ar ține vârful stiloului său și ar spune: 'Acesta este Taiwanul'. Vedeți acest birou? Asta e China'".

Ideea sa, potrivit lui Bolton, este că Taiwanul este prea mic pentru a se apăra cu succes împotriva unei invazii chinezești - și prea mic pentru ca SUA să le pese.

Bolton a amintit: "Adică, dacă aș fi în Taiwan, aș fi foarte îngrijorat de o administrație Trump".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te