Ajutorul SUA pentru Ucraina, infim. Oamenii lui Trump deschid calea lui Putin spre victorie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.12.2023 - 08:47
Oamenii lui Trump deschid calea lui Putin spre victorie. Ajutorul SUA pentru Ucraina, infim - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Ajutorul SUA pentru Ucraina, infim - Foto: USAF/defensenews.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Oamenii lui Trump deschid calea lui Putin spre victorie. Ajutorul SUA pentru Ucraina, infim. Senatul a adoptat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, 87-13, un proiect de lege anual de compromis în domeniul politicii de apărare.

SHARE

Oamenii lui Trump deschid calea lui Putin spre victorie. Ajutorul SUA pentru Ucraina, infim. Urmează ca proiectul de lege să fie semnat de președintele Joe Biden.

Actul de autorizare a apărării naționale de 874,2 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2024 corespunde îndeaproape cererii de buget propusă de președintele Joe Biden, după ce republicanii au convenit să limiteze cheltuielile de apărare ca parte a acordului privind plafonul datoriei din mai. Mai puțin Ucraina.

Ajutorul SUA pentru Ucraina, infim. Oamenii lui Trump deschid calea lui Putin spre victorie

Proiectul de lege autorizează 300 de milioane de dolari pentru Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei în exercițiul financiar 2024, cât și în anul fiscal 2025.  Biden ceruse 61 de miliarde.

Proiectul îl numește pe reprezentantul Pentagonului Robert Storch, în prezent principalul „gardian” pentru ajutorul acordat Ucrainei, inspector general special care să supravegheze asistența acordată țării.

Este o foarte mică parte din ajutorul pe care Administrația Biden l-a estimat ca Ucraina să poată continua cu succes războiul de apărare cu Rusia anul viitor.

Cererea sa de asistență de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost blocată pe fondul cererilor republicanilor de modificări ale politicii de imigrație în legislație, potrivit defensenews.com.

Europa trebuie să preia susținerea Ucrainei

Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, a subliniat că liderii UE trebuie să convină asupra deciziilor cheie privind Ucraina, în special pentru sprijinul financiar, pentru a trimite un semnal clar Statelor Unite. 

Varadkar a menționat, înainte de începerea primei zile a summitului liderilor UE, că, în mod ideal, UE ar trebui să ia o decizie pozitivă atât cu privire la sprijinul financiar multianual pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, cât și privind negocierile de aderare, dar decizia privind finanțarea este deosebit de critică.

„Ucraina nu va rezista fără sprijinul continuu atât al Uniunii Europene, cât și al Statelor Unite, cele două turnuri ale libertății și democrației din lume, iar dacă Ucraina nu are sprijin din partea UE și SUA, ei bine, atunci Putin va câștiga, cu toate consecințele ce vor curge pentru întreaga lume după aceea”, a declarat Varadkar, potrivit pravda.com.ua.

Citește și: VIDEO Europa pregătește avioane înarmate cu bombe nucleare. Ce țări NATO le vor folosi

Premierul a adăugat că ar putea dura mulți ani până când Ucraina va adera efectiv la UE, dar negocierile ar trebui să înceapă în 2024, deoarece va fi de mare importanță pentru moralul ucrainenilor.

Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, la rândul său, a subliniat că deciziile luate sau nu asupra Ucrainei vor avea consecințe asupra reputației UE ca bloc.

Citește și: Avertismentul NATO care dă fiori: Risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina. România, o țintă

Summitul UE de la Bruxelles din 14-15 decembrie va analiza, printre altele, problema deschiderii negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE și a asistenței financiare pe termen mediu pentru Ucraina.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, susține că „nu vede niciun motiv” pentru negocierile de aderare cu Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te