Agenții ruși care au interferat în alegeri trec la sabotaje în industria apărării. Activi în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.04.2025 - 07:43
Franța: Agenții ruși care au interferat în alegeri recurg și la sabotaje în industria apărării  - Foto: profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Franța: Agenții ruși care au interferat în alegeri recurg și la sabotaje în industria apărării - Foto: profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Franța acuză interferări ale serviciilor secrete ruse încă din  prima campanie a lui Emmanuel Macron din 2017 - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Franța acuză interferări ale serviciilor secrete ruse încă din prima campanie a lui Emmanuel Macron din 2017 - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Agenții ruși care au interferat în alegeri trec la sabotaje în industria apărării. Activi în România. Franța acuză serviciile secrete militare ruse că se află în spatele unei serii de atacuri cibernetice în ultimul deceniu.

SHARE

Agenții ruși care au interferat în alegeri trec la sabotaje în industria apărării. Activi în România.

Franța acuză serviciile secrete militare ruse că au acționat inclusiv din prima campanie a lui Emmanuel Macron, în 2017.

Din 2021, unitatea serviciilor secrete militare ruse (GRU) dedicată atacurilor electorale a vizat personalități franceze și „sectoarele apărării, financiare și economice”, a declarat Ministerul de Externe.

Agenții ruși care au interferat în alegeri trec la sabotaje în industria apărării. Activi în România

„Franța condamnă în termenii cei mai duri utilizarea de către serviciul de informații militare rus (GRU) a grupului de atac APT28, aflat la originea mai multor atacuri cibernetice asupra intereselor franceze”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat, potrivit Kyiv Post.

GRU „desfășoară atacuri cibernetice împotriva Franței de mai mulți ani folosind o metodă cunoscută sub numele de APT28”, a declarat ministrul de externe Jean-Noël Barrot într-un mesaj pe X, atribuind oficial, pentru prima dată, aceste atacuri cibernetice serviciului de informații militare rus.

APT28, cunoscut și sub numele de Fancy Bear, a fost asociat cu zeci de atacuri cibernetice globale, inclusiv în alegerile americane din 2016, unde i-a dat o mână de ajutor lui Trump prin scurgerea de e-mailuri ale Partidului Democrat și ale campaniei lui Hillary Clinton.

În 2017, grupul a atacat prima candidatură prezidențială a lui Macron, scurgând mii de documente cu doar 24 de ore înainte de vot.

„În mijlocul alegerilor prezidențiale, APT28 a participat la o operațiune masivă de piraterie informatică menită să semene îndoieli și să influențeze opinia publică”, a declarat Ministerul francez de Externe într-un videoclip distribuit de Barrot pe X.

„Ingineria socială” practicată de serviciile de informații militare ale Rusiei

Agenții ruși strâng informații despre utilizatori care pot fi exploatate în scopuri politice, o  „ingineria socială” menită să influențeze electoratul nehotărât și să-l îndrepte spre candidatul agreat de Rusia.

În 2015, ATP28 - Fancy Bear, dându-se drept militanți ISIS, a piratat canalul francez TV5 Monde „pentru a manipula opinia publică” și „a crea panică în Franța”, a precizat acesta.

Franța nu este singura țintă a APT28, mai multe servicii internaționale de informații, inclusiv autoritățile germane, avertizând în septembrie 2024 cu privire la atacuri cibernetice Fancy Bear împotriva țărilor NATO.

Grupul „vizează partenerii noștri”, se arată în înregistrarea video a Ministerului de Externe.

Rețeaua Fazze/AdNow, care are aceeași adresă cu grupul de hackeri ruși Fancy Bear, a desfășurat activități de influențare proruse și în România în favoarea candidatului Călin Georgescu, ceea ce a dus la anularea alegerilor.

Contraspionajul militar din Franța atrage atenția asupra sabotajelor rușilor asupra industriei apărării

În luna iunie a anului trecut, în cadrul unei audieri în Senat, ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a indicat că numărul atacurilor „fizice” - intruziuni, spargeri, tentative de apropiere - împotriva companiilor din Baza Industrială și Tehnologică de Apărare [BITD] a crescut de la începutul războiului din Ucraina.

„Avem de-a face cu o operațiune structurată a unor oameni care încearcă să pătrundă într-o industrie de apărare, activitate sponsorizată de un actor străin”, a adăugat el.

Pe lângă atacurile fizice și atacurile cibernetice, Direcția de Informații și Securitate a Apărării [DRSD, contraspionaj militar] a adăugat o a treia amenințare care cântărește asupra BITD: cea a interferenței informaționale în scopul destabilizarii.

În ultimul său buletin informativ economic, DRSD notează, în 2024, o „complexitate tot mai mare a strategiilor de interferență împotriva companiilor franceze din sectorul apărării” legate de sprijinul Ucrainei în Franța.

Această strategie se bazează pe „exploatarea mass-media, a reclamelor și a rețelelor sociale, prin intermediul furnizorilor de servicii responsabili cu dezvoltarea infrastructurii [marketing, site-uri]”, raportează contraspionajul militar francez, potrivit Opex360

Ele sunt, în general, amplificate de crearea și utilizarea unor mijloace media, „autentice sau nu”, responsabile de difuzarea „articolelor incriminatoare”.

„Acestea alimentează și dau credibilitate narațiunilor ostile intereselor BITD.  Articolele sunt apoi distribuite pe rețelele de socializare, folosind conturi oficiale, profiluri neautentice, susținători și influenceri. Rețelele de socializare încurajează conținutul viral”, explică DRSD.

Achiziționarea de spațiu publicitar și plata unor „influenceri” sunt responsabile de transmiterea acestor articole incriminatoare ce permit sponsorilor unor astfel de campanii de destabilizare să reușească „să ajungă la un public larg”.

Agenții ruși acționează și dincolo de spațiul digital

Aceste campanii de destabilizare nu au loc întotdeauna în spațiul digital. DRSD menționează cazul unei scrisori care, distribuită în martie 2024 angajaților unei companii BITD de către falși „reprezentanți sindicali”, denunța „ofensiva industriei armamentului francez cu unicul scop de a servi profitul, interesele capitaliste și războaiele imperialiste”.

Citește și: Kremlinul amenință 5 țări NATO cu „atacuri de represalii” cu arme nucleare. „E un bloc ostil Rusiei”

„Acest tip de narațiune, difuzată și pe rețelele de socializare de anumite organizații sindicale, poate fi amplificată în străinătate, în special prin intermediul instituțiilor mass-media ruse experte în dezinformare precum Sputnik Afrique și Pravda”, susține acesta.

Acest modus operandi poate da naștere la disputem și, în cele din urmă, sabotajul poate fi folosit pentru a destabiliza o companie.

Citește și: Consilierul lui Putin: NATO vrea să ocupe Kaliningrad. Pușcași marini ucraineni antrenați în România

În buletinul său informativ, DRSD dă un exemplu de companie care, după ce a primit amenințări prin poștă și e-mail, a fost ținta a patru cocktail-uri Molotov, iar în săptămânile care au urmat acestui incident, survolurile cu drone au fost detectate de mai multe ori de către agenții de securitate.

Și Polonia, un aliat fidel al Kievului, a avertizat în ultimele luni că Moscova ar putea încerca să interfereze cu un vot prezidențial programat pentru 18 mai prin atacuri cibernetice și dezinformare.

Franța și Polonia vor semna un „tratat de prietenie” la 9 mai, dată ce coincide cu sărbătorirea de către Rusia a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru care  președintele Vladimir Putin a declarat un armistițiu de trei zile în războiul din Ucraina. 

„Alături de partenerii săi, Franța este hotărâtă să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a anticipa comportamentul rău intenționat al Rusiei în spațiul cibernetic, a-l descuraja și a răspunde acolo unde este necesar”, a declarat Ministerul de Externe al Franței. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te