Reglementarea, ce ar urma să fie propusă în iulie de Departamentul Securităţii Interne (DHS), ar fi inclusă într-un sistem mai amplu de localizare a călătorilor la intrarea/ieşirea din SUA.
Planul a atras deja opoziţia unor activişti pentru drepturile omului. „Călătorii, inclusiv cetăţenii SUA, nu ar trebui să fie obligaţi să se supună scanărilor biometrice invazive drept condiţie pentru exercitarea dreptului lor constituţional de a călători”, a subliniat Jay Stanley, analist principal la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile, într-un comunicat emis luni.
Administraţia Trump explică, în agenda sa de reglementare, că scanarea facială va combate utilizarea frauduloasă a documentelor de călătorie americane şi va ajuta la identificarea infractorilor şi a suspecţilor de terorism.
Administraţia mai intenţionează să emită în această lună o reglementare separată de extindere accelerată a unui proiect pilot de colectare de fotografii şi amprente digitale ale călătorilor străini, desfăşurat de agenţia vamală şi de protecţie a frontierelor, parte a DHS.
Un audit intern din anul 2018 a identificat probleme tehnice şi operaţionale în cursul unui program pilot pe nouă aeroporturi, punând sub semnul întrebării obiectivul DHS de a confirma toate plecările de pe primele 20 de aeroporturi din SUA până în anul fiscal 2021.