Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi la Consiliul JAI. De ce avem speranțe „de doi bani”?

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.11.2023 - 18:09
Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi la Consiliul JAI - Foto: Profimedia Images

Aderarea României la Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Cu toate acestea, avem speranțe „de doi bani”. Ministrul de externe austriac a spus foarte clar, vineri, că nu ne vrea în Schengen.

SHARE

Aderarea României la Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Cu toate acestea, avem speranțe „de doi bani”. Ministrul de externe austriac a spus foarte clar că se vor folosi de dreptul de veto în ceea ce privește România și Bulgaria.

Veste bună pe jumătate

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a anunțat că aderarea României la Schengen se va afla pe ordinea de zi a Consiliului JAI, din 5 decembrie:

Citește și: Visul Austriei, care nu vrea România în Schengen, devine realitate. Controale la 50% frontierele UE

„ACUM la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie. Menționarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an.

Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”, a scris europarlamentarul.

Citește și: Austria a dat răspunsul final privind aderarea la Schengen a României. Ne rămâne o ultimă soluție

Newsweek a scris, citând presa austriacă, că Ministrul de externe de la Viena a anunțat că Austria își va exercita dreptul de  veto.

Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi la Consiliul JAI. 

Austria are o problemă generală cu Schengen, a declarat ministrul de externe Schallenberg în timpul unei vizite la Viena la omologul său bulgar.

Tonul între Viena și Sofia a fost destul de dur în ultima vreme, relațiile diplomatice fiind tensionate din cauza veto-ului Austriei la aderarea Bulgariei (și a României) la Schengen.

În timpul vizitei de vineri la Viena a ministrului bulgar de externe, Mariya Gabriel, nu a existat niciun semn de schimbare în acest sens.

Alexander Schallenberg nu a obosit niciodată să sublinieze că blocajul nu era îndreptat împotriva Bulgariei sau a României, ci mai degrabă că guvernul avea o "problemă fundamentală" cu Schengen: Austria avea "în mod regulat" cel mai mare număr de solicitanți de azil din UE raportat la populație, a scris Die Presse.

Citește și: Austria, de neclintit să ne lase în Schengen, deși UE dă 15 miliarde € pentru gestionarea migrației

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te