Acuzații de corupție la Kiev. Ministerul Apărării spune că nu a semnat contracte cu prețuri mărite

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.01.2023 - 15:17
Ministrul Apărării din Ucraina- Foto: MEDIAFAX

Ministerul ucrainean al Apărării a negat duminică acuzaţii de corupţie aduse de presa locală, potrivit cărora ar fi semnat contracte la preţuri mult mai mari decât în magazine pentru alimentele destinate soldaţilor săi.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Într-o ţară în care actele de corupţie rămân frecvente, presa locală acuzase sâmbătă ministerul ucrainean că ar fi încheiat un contract pentru achiziţionarea alimentelor de bază la preţuri "de două-trei ori mai mari" decât cele actuale.

Contractul în cauză, semnat pentru anul 2023, ar fi în valoare de 13 miliarde de hrivne, adică 350 de milioane de dolari la cursul actual, potrivit site-ului de ştiri ZN.UA.

Citește și: Întreg cabinetul Germaniei s-a deplasat la Paris pentru o ședință comună cu Guvernul francez

"Ministerul achiziţionează produsele relevante în conformitate cu procedura stabilită prin lege", a răspuns Ministerul ucrainean al Apărării, care spune că informaţiile din presă sunt "false".

Citește și: Horoscop pentru săptămâna 22 – 28 ianuarie: Vremea pentru cei creativi, inventivi și nonconformiști

Ministerul a precizat că "pregăteşte documente" în vederea deschiderii unei anchete privind "difuzarea" acestor informaţii "înşelătoare", care "prejudiciază interesele apărării într-o perioadă specială".

Cu toate acestea, ministerul anunţă că "se fac controale" asupra contractelor semnate şi subliniază "principiul toleranţei zero faţă de corupţie". 

În plus, ministerul anunţă "un audit intern" şi o "reuniune de urgenţă" convocată pentru luni de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru a face lumină "asupra procedurii (şi) circumstanţelor achiziţionării de alimente pentru personalul militar pentru 2023".

"În cazul depistării unor nereguli în activităţile funcţionarilor Ministerului Apărării, aceştia vor fi traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare", a precizat ministerul ucrainean în comunicatul său.

Într-un alt scandal, izbucnit la sfârşitul săptămânii, Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU) l-a interogat sâmbătă pe prim-adjunctul ministrului pentru dezvoltare comunitară şi teritorială, fiind suspectat de deturnare de fonduri, potrivit Ministerului Infrastructurii. Vasil Lozinki, în funcţie din mai 2020, ar fi primit 400.000 de dolari pentru a facilita încheierea unor contracte pentru achiziţionarea de echipamente şi generatoare la preţuri umflate, a precizat NABU într-un comunicat, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu frecvente pene de curent în urma loviturilor ruseşti asupra instalaţiilor sale energetice.

Kievul, care a obţinut anul trecut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, vrea să convingă Bruxelles-ul că poate face reforme într-un ritm alert, în ciuda războiului. Corupţia rămâne una dintre marile sale probleme. Un summit UE-Ucraina este prevăzut la începutul lunii februarie, în timp ce Kievul aşteaptă să primească o primă tranşă dintr-un ajutor macrofinanciar european în valoare de 18 miliarde de euro pentru întreg anul 2023, scrie News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te