Întreg cabinetul Germaniei s-a deplasat la Paris pentru o ședință comună cu Guvernul francez

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.01.2023 - 15:03
Olaf Scholz- Foto: FACEBOOK

Guvernele din Franţa şi Germania au duminică o şedinţă comună la Paris şi sărbătoresc 60 de ani de la Tratatul de la Elysee, care a pus bazele relaţiilor dintre cele două capitale.

SHARE

Întregul cabinet german s-a deplasat în capitala franceză pentru a discuta despre securitate, energie şi alte provocări ale Europei.

De asemenea, sunt programate şl ceremonii solemne pentru a marca 60 de ani de la Tratatul de la Elysee, semnat de Charles de Gaulle şi cancelarul vest-german Konrad Adenauer la 22 ianuarie 1963.

Citește și: Salvamontiștii anunță că stratul de zăpadă a depășit jumătate de metru pe masivul Călimani

300 de parlamentari din ambele ţări se reunesc la Universitatea Sorbona pentru a marca acest moment istoric ce a pecetluit o relaţie de durată între foştii inamici din timpul războiului mondial şi a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.

Citește și: Doar în luna decembrie ANPIS a achitat suma de 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile de stat

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor avea două runde de discuţii la Palatul Elysee, concentrându-se mai întâi asupra politicii energetice şi economice, iar apoi asupra apărării, scrie Associated Press.

O prioritate majoră este elaborarea răspunsului Europei la subvenţiile acordate producătorilor de automobile electrice şi altor companii din SUA în cadrul Legii privind reducerea inflaţiei a administraţiei Biden, potrivit unor oficiali de rang înalt francezi şi germani.

Întâlnirea de duminică este prima astfel de reuniune guvernamentală comună din 2019. Ea fusese programată iniţial pentru luna octombrie, dar a fost amânată în mod repetat.

În ceea ce priveşte apărarea, este de aşteptat ca cei doi vecini să discute despre ajutorul militar acordat Ucrainei. Ambele ţări au contribuit cu un armament semnificativ, dar Ucraina cere tancuri şi arme mai puternice pe măsură ce războiul din Rusia se prelungeşte.

Pe de altă parte, războiul a scos la iveală diferenţele de strategie dintre cele două ţări, în special în cadrul discuţiilor europene privind modul de abordare a crizei energetice şi a inflaţiei, precum şi în ceea ce priveşte viitoarele investiţii militare.

Berlinul va continua să sprijine Kievul, a declarat duminică, la Paris, cancelarul german Olaf Scholz, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei se străduiesc să ajungă la un acord în privinţa livrării tancurilor Leopard 2 de fabricaţie germană.

"Vom continua să sprijinim Ucraina cât timp va fi necesar. Împreună, ca europeni, pentru a apăra proiectul nostru european de pace", a declarat Olaf Scholz, citat de Reuters.

"Imperialismul lui Putin nu va învinge", a mai afirmat cancelarul Scholz la Sorbona. El a vorbit despre "proiectul european de pace, la cumpăna dintre timpuri" şi a dat asigurări că "prietenia germano-franceză are o bază sigură",  scrie News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te