A murit scriitoarea Dubravka Ugrešić, una dintre cele mai importante eseiste din Europa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.03.2023 - 13:59
Dubravka Ugrešić, scriitoare -Amsterdam 2010 Foto: dubravkaugresic.com/Judith Jockel

Scriitoarea croată Dubravka Ugrešić, una dintre cele mai influente eseiste din Europa, a murit la vârsta de 73 de ani în Olanda, unde locuia din anii 1990. Alături i-au fost familia și prietenii.

SHARE

Scriitoarea croată Dubravka Ugrešić, una dintre cele mai influente eseiste din Europa, a decedat, la 18 martie 2023, la vârsta de 73 de ani în Olanda, unde locuia din anii 1990, a anunţat editorul său din Zagreb, potrivit AFP.

Menţionată în ultimii trei ani ca potenţială laureată a premiului Nobel pentru Literatură, scriitoarea a murit la Amsterdam înconjurată de familie şi de prieteni, a aflat AFP de la Institutul multimedia MI2 din Zagreb, editorul cărţilor sale.

A murit scriitoarea Dubravka Ugrešić, una dintre cele mai importante eseiste din Europa

Dubravka Ugresic s-a născut la 27 martie 1949, la Kutina, în Croaţia.

În ultimele trei decenii, Dubravka Ugresić s-a impus ca unul dintre cei mai remarcabili romancieri şi eseişti din Europa.

De la excursiile sale postmoderniste timpurii, la accentele elegiace în ficţiune şi eseurile despre dezintegrarea patriei sale Iugoslavia şi căderea Zidului Berlinului, până la scrierile mai recente despre cultura populară şi literară, opera scriitoarei croate este marcată de o combinaţie rară, de ironie, polemică şi compasiune, se menţionează pe site-ul scriitoarei www.dubravkaugresic.com.

Citește și: A murit scriitorul Radu Călin Cristea, membru al CNA

După ce a obţinut diplome în Literatură comparată şi rusă, Dubravka Ugrešić a lucrat mulţi ani la Institutul pentru Teoria Literaturii de la Universitatea din Zagreb, urmând cu succes cariere în paralel atât ca scriitoare, cât şi ca savantă.

În 1991, când a izbucnit războiul în fosta Iugoslavie, scriitoarea a luat o atitudine fermă anti-război, disecând critic naţionalismul retrograd croat şi sârb, prostia şi criminalitatea războiului şi, astfel, a devenit o ţintă predilectă pentru jurnaliştii, politicienii şi colegii naţionalişti, scriitori.

Citește și: A murit scriitorul Dumitru Radu Popescu. A fost șeful Uniunii Scriitorilor în comunism

Victimă a unei ostracizări publice prelungite şi supusă unei hărţuiri mediatice persistente, Ugrešić a părăsit Croaţia în 1993. Într-un exil care a devenit în timp emigraţie, cărţile ei au fost traduse în 30 de limbi. A predat la o serie de universităţi americane şi europene, inclusiv Harvard, UCLA, Columbia şi Universitatea Liberă din Berlin.

În ţara sa natală, Dubravka Ugrešić a fost cunoscută mai ales pentru criticile sale la adresa naţionalismului şi a războaielor care au izbucnit odată cu dezmembrarea Iugoslaviei.

Este câştigătoare a mai multor premii literare importante: Premiul de stat austriac pentru literatură europeană - 1998; finalistă a Premiului Internaţional Man Booker - 2009; Premiul de eseu Jean Améry, acordat pentru întreaga operă eseistică - 2012. De asemenea, cu volumul "Karaoke Culture" a intrat în finala pentru Premiul National Book Critics Circle pentru critică - 2011. Este câştigătoare a Premiului Internaţional Neustadt pentru literatură - 2016. Scriitoarea se stabilise la Amsterdam din 1996.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te