A început războiul Rusiei cu Finlanda și Estonia. Le-a avariat gazoductul principal și comunicațiile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.10.2023 - 09:20
Gazoductul principal Finlanda-Estonia - Foto: Profimedia Images

A început războiul Rusiei cu Finlanda și Estonia. Le-a avariat gazoductul principal și comunicațiile. Finlanda bănuiește că Rusia ar putea fi în spatele daunelor cauzate unei conducte de gaze majore și a unui cablu de comunicație submarinie în zona economică a Estoniei.

SHARE

A început războiul Rusiei cu Finlanda și Estonia. Le-a avariat gazoductul principal și comunicațiile la 8 octombrie.

Autoritățile finlandeze spun că gazoductul Baltic Connector, singura modalitate de a obține aprovizionare cu gaz, precum și cablul său de telefonie, vor fi scoase din funcțiune luni de zile după ce au descoperit că au fost avariate, potrivit opex360.com.

A început războiul Rusiei cu Finlanda și Estonia. Le-a avariat gazoductul principal și comunicațiile

Deși nu a fost încă anunțată nicio cauză oficială, surse finlandeze din apărare au declarat pentru ziarul Iltalehti că, de la începutul anchetelor lor,Guvernul a considerat posibil ca Rusia să fi sabotat conducta cheie.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat că „este probabil că deteriorarea atât a conductei de gaz lungă de 150 de kilometri, cât și a cablului de comunicații, să fie rezultatul activității externe”.

El a spus că Finlanda cooperează cu Estonia pentru a investiga cauza, adăugând că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că „NATO împărtășește informații și este pregătită să sprijine aliații în cauză”.

Câteva alte țări au anunțat, de asemenea, că sunt alături de Finlanda și Estonia.

Conducta putea trimite până la 2,6 miliarde de metri cubi de gaz natural în fiecare an, suficient pentru a alimenta până la o treime din cererea de gaz a Finlandei.

La mai bine de un an, la misterul din jurul sabotajului gazoductelor NordStream 1 și NordStream 2 din Marea Baltică se adaugă și avarierea gazoductului submarin Finlanda-Estonia.

Investigațiile efectuate de Germania, Danemarca și Suedia au concluzionat că sabotajul a fost comis „de un stat sau de un grup susținut de un stat”.

Germania a avansat ipoteza implicării Ucrainei [chiar dacă autoritățile ucrainene neagă acest lucru]. Washington Post a „întărit” ipoteza, scriind  că CIA a fost informată că Kievul plănuia să atace cele două conducte de gaz.

Nave rusești dotate cu minisubmarine, prezente în zona sabotajului

Cu toate acestea, în Danemarca, există întrebări cu privire la prezența navelor rusești în apropierea celor două conducte, cu puțin timp înainte de sabotarea acestora, în special a navei SS-750, echipată cu un mini-submarin AS-26.

Nava de cercetare rusească Sibiriakov, care are și capacitatea de a desfășura vehicule subacvatice mici, însoțea SS-750.

Citește și: Rusia se pregătește de război cu Finlanda și NATO. A format Districtul militar Leningrad

Sibiriakov a fost de curând reperată în apropierea gazoductului Baltic Connector, care rămâne, pentru Finlanda, singura modalitate de a obține aprovizionare cu gaz [excluzând GNL] de la încetarea importurilor rusești în mai 2022. 

La 8 octombrie, Gasgrid, managerul rețelei de gaz finlandeze, a anunțat închiderea acesteia din cauza unei scăderi „neobișnuite” a presiunii, probabil din cauza unei scurgeri. 

Citește și: Avertisment NATO: „Putin se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război”. Noile ținte

Această „scurgere” aparent nu a fost cauzată de o explozie, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu NordStream1 și NordStream 2, a susținut compania Elering din Estonia.

„Pe baza datelor seismice, nu există nicio confirmare a unei detonări sau explozii. Sau dacă ar fi existat una, a fost atât de mică, încât a fost sub pragul de detectare”, a declarat un seismolog de la Institutul Geologic Estonian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te