54% din turiștii români nu-și permit două vacanțe pe an. Tinerii aleg "concedii" mai mici de 7 zile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.07.2024 - 13:46
54% din turiștii români nu-și permit două vacanțe pe an. Tinerii aleg "concedii" mai mici de 7 zile - Foto: Profimedia images
54% din turiștii români nu-și permit două vacanțe pe an. Tinerii aleg "concedii" mai mici de 7 zile - Foto: Profimedia images

54% din turiștii români nu-și permit două vacanțe pe an. Majoritatea turiștilor români din această categorie de vârstă și-au planificat vacanțe mai scurte de 7 zile vara aceasta și preferă să se cazeze în hoteluri, relevă rezultatele unui studiu de piață.

SHARE

Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 54% dintre turiștii români și-au planificat o singură vacanță pentru vara aceasta, în timp ce 30% intenționează să aibă două, iar 15% au planificat trei sau mai multe.

54% din turiștii români nu-și permit două vacanțe pe an. Tinerii aleg "concedii" mai mici de 7 zile

Referitor la durata vacanței principale din acest an, cei mai mulți dintre români menționează o perioadă sub 7 zile (44%) sau un interval de 7-10 zile (36%).

"În rândul reprezentanților Generației Z, cu vârste cuprinse între 18-24 ani, se observă o tendință mai pronunțată de a planifica vacanțe mai scurte de 7 zile (52%).

În contrast, cei cu vârste între 35-44 de ani se diferențiază ca fiind cei care își planifică vacanțe mai lungi, 19% menționând o durată de 11-14 zile (vs. 15% total eșantion), iar 12% vacanțe de peste 14 zile (vs. 6% total eșantion)," susțin autorii studiului.

În ceea ce privește preferințele de cazare, 43% dintre turiștii români au făcut o rezervare la un hotel, 31% au ales o pensiune, iar 15% au optat pentru apartament sau Airbnb. Persoanele mature, peste 55 de ani, preferă în special hotelurile (54%), iar cei între 45-55 ani preferă pensiunile (38%).

Citește și: Ce au uitat românii să povestească din vacanțe în Grecia: ”Nu ați transmis un lucru în pozele alea”

Perioada anului preferată pentru concedii

Conform aceluiași studiu, 56% dintre turiștii români și-au planificat vacanța de vară anul acesta în perioada de vârf a sezonului (iulie-august), procent semnificativ mai mic comparativ cu vara anului trecut (65%). Astfel, 22% au ales perioada mai-iunie, iar 21% au ales să își planifice vacanța în septembrie sau mai târziu.

"Reprezentanții Generației Z, cu vârste între 18 și 24 de ani, preferă în mare măsură să-și planifice vacanțele în perioada iulie-august (64%), în timp ce persoanele mature, cu vârste de peste 45 de ani, se diferențiază ca planificându-și mai des vacanțele în extrasezon decât restul populației (27% vs. 21% total eșantion)," arată cercetarea.

Citește și: Vacanță în Grecia: Cât costă să mergi cu mașina din România până în Halkidiki? Unde alimentezi?

Sursa foto: Profimedia images

Ce factori influențează alegerea concediilor în România

Principalele motive pentru alegerea perioadei vacanței sunt planificarea zilelor de concediu (54%), prețul (49%), condițiile meteorologice (42%) și vacanțele copiilor (18%).

Așteptările turiștilor români de la vacanța de vară din acest an includ relaxarea totală (70%), timpul de calitate petrecut cu familia (50%), aventură și explorare (29%), descoperirea de noi culturi și locuri (27%) și participarea la diverse activități sportive și recreative (15%).

Sursa foto: Profimedia images

La o analiză mai detaliată, părinții cu copii minori își doresc mai degrabă relaxare totală (74%) comparativ cu cei fără copii sau cu copii mai mari de 18 ani (65%). În plus, persoanele cu vârste între 35-44 de ani aspiră în mai mare măsură la experiențe noi în vacanță (35% vs. 29% total eșantion), în timp ce activitățile sportive și recreative sunt preferate în mod deosebit de bărbați (22% vs. 11% femei) și de tinerii între 18 și 24 de ani (21% vs. 15% total eșantion).

"Studiul reflectă adaptarea planurilor de vacanță ale românilor în fața diferitelor provocări de ordin economic sau climatic. Anul acesta, observăm o creștere semnificativă a tendinței de a planifica vacanțele în extrasezon și o sensibilitate sporită la condițiile meteorologice extreme, cum ar fi codul roșu de caniculă pe care țara noastră îl traversează în acest an. Desigur că diversitatea preferințelor pentru petrecerea vacanței de vară este în mare măsură determinată și de alți factori precum etapa vieții sau statutul familial," a afirmat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfășurat online în perioada 22-26 iulie 2024 pe un eșantion reprezentativ pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban și rural. Mărimea eșantionului a fost de 1.003 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te