32 de ani de la masacrul din Piața Tienanmen din Beijing - omagiu adus victimelor de către SUA

DE Edi Neagu | Actualizat: 04.06.2021 - 08:35
Lumea liberă comemorează masacrul din Piața Tienanmen Foto: Jeff Widener

Sunt 32 de ani de când trupele regimului comunist de la Beijing au intervenit în forță împotriva manifestanților pentru libertate, majoritatea studenți. A rămas emblematică fotografia cu un om de rând care oprește o coloană de tancuri în centrul Beijingului.

SHARE

Statele Unite au salutat joi memoria manifestanţilor chinezi ucişi în sângeroasa represiune din Piaţa Tiananmen în 1989, reclamând "transparenţă" Beijingului cu privire la evenimente, notează AFP.

"Statele Unite vor continua să stea alături de poporul chinez care cere guvernului său respectarea drepturilor universale ale omului", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Interlopul Rechinu este protejat în Mexic. Nu poate fi extrădat chiar dacă a fost arestat


"Aducem un omagiu sacrificiului celor care au fost ucişi în urmă cu 32 de ani, precum şi curajoşilor militanţi care îşi continuă eforturile şi astăzi în faţa represiunii continue a guvernului" de la Beijing, a adăugat el.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan promite că va elibera prima bandă prin noua strategie de parcare

De asemenea, el a îndemnat China la "transparenţă" şi la prezentarea unui "bilanţ complet al celor ucişi, reţinuţi sau dispăruţi" în represiunea din Piaţa Tiananmen, care a făcut sute, chiar peste o mie de morţi.

Numărul victimelor ar fi de ordinul miilor

Washingtonul participă în fiecare an la acest exerciţiu diplomatic pentru a marca ziua de 4 iunie 1989 când regimul comunist chinez a zdrobit mişcarea prodemocraţie din faimoasa piaţă din capitala ţării, Beijing.

Anul acesta, secretarul de stat american a mai spus că vede "un ecou" al manifestaţiilor din Tiananmen în "lupta pentru democraţie şi libertate din Hong Kong, unde o ceremonie pentru a comemora masacrul din Piaţa Tiananmen a fost interzisă de autorităţile locale".

Poliţia din Hong Kong a interzis, pentru al doilea an consecutiv, desfăşurarea acestei ceremonii anuale, invocând ca în 2020 restricţiile legate de pandemie.

Ministrul securităţii din Hong Kong a avertizat că noua şi drastica lege a securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o fostei colonii britanice ar putea fi invocată împotriva contravenienţilor.

Timp de decenii, Hong Kong şi Macao au fost singurele locuri din China unde, la 4 iunie, s-a comemorat intervenţia sângeroasă a armatei chineze împotriva mişcării sociale şi studenţeşti din 1989, la Beijing, scrie Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.