300 de milioane de doze împotriva Covid-19, pentru toate statele membre UE

DE Alex Darvari | 28.08.2020 - 12:52
El Pais

Comisia Europeană anunţă că a semnat primul contract cu AstraZeneca, companie farmaceutică anglo-suedeză, care va permite achiziţionarea unui vaccin împotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii.

SHARE

Este vorba de o cantitate de 300 de milioane de doze de vaccin, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia.

"Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca şi de către Comisie. Contractul va permite achiziţionarea unui vaccin împotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea către alte ţări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziţioneze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia", a informat CE.

Comisia continuă discuţiile privind încheierea unor acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri şi a încheiat cu succes discuţii preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson&Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august şi cu Moderna la 24 august.

"Comisia lucrează non-stop pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor UE un vaccin sigur şi eficace împotriva Covid-19 cât mai rapid posibil. Intrarea în vigoare a contractului cu AstraZeneca este un pas important în acest sens. Aştept cu nerăbdare să îmbogăţesc portofoliul nostru de potenţiale vaccinuri datorită contractelor cu alte companii farmaceutice şi colaborării cu parteneri internaţionali pentru un acces universal şi echitabil la vaccinare", spune Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

AstraZeneca şi Universitatea din Oxford şi-au unit forţele pentru a crea şi a distribui potenţialul vaccin recombinant al universităţii, bazat pe un adenovirus, vizând prevenirea infecţiei COVID-19.

"Negocierile noastre au acum rezultate clare: un prim contract semnat prin care se concretizează angajamentul nostru de a asigura un portofoliu diversificat de vaccinuri pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri. Semnarea de astăzi – care a fost posibilă datorită activităţilor prealabile importante desfăşurate de Franţa, Germania, Italia şi Ţările de Jos – va asigura faptul că vaccinul, dacă se va dovedi eficient şi sigur, va fi livrat tuturor statelor membre. Ne aşteptăm să anunţăm foarte rapid alte acorduri cu alţi producători de vaccinuri", a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Vaccinul-candidat al AstraZeneca este testat deja în cadrul unor trialuri clinice de fază II/III de mare amploare, în urma unor rezultate promiţătoare obţinute în studii de fază I/II privind siguranţa şi imunogenitatea.

Contractul din 27 august se bazează pe Acordul de cumpărare în avans, aprobat la 14 august, încheiat cu AstraZeneca, care va fi finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă. Ţările din „Alianţa pentru vaccin incluziv” (Germania, Franţa, Italia, Ţările de Jos), care au început negocierile cu AstraZeneca, au solicitat Comisiei să le continue printr-un acord semnat în numele tuturor statelor membre.

Decizia de a susţine vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare ştiinţifică solidă şi pe tehnologia utilizată (ChAdOx1, un vaccin recombinant bazat pe un adenovirus nereplicativ circulant la cimpanzei), pe viteza de livrare a unor mari cantităţi, pe costuri, pe partajarea riscurilor, pe răspunderea implicată şi pe o capacitate de producţie care să poată aproviziona întreaga UE, printre altele, scrie news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te