28.000 de euro doar dus este prețul libertății pentru ruși. Bogații dau și 157.000 de euro să fugă

DE Daniel Toșa | 28.09.2022 - 09:13
28.000 de euro doar dus este prețul libertății pentru ruși. Bogații dau și 157.000 de euro să fugă - FOTO: Profimedia

Exodul rușilor după anunțul de mobilizare a dus la o creștere ne mai întâlnită pentru zborurile "doar dus" din Rusia. Cei mai bogați ruși sunt dispuși să plătească chiar și 157.000 de euro pentru închirierea unui avion privat de 8 locuri.

SHARE

Cererea pentru aceste zboruri a atins un nivel fără precedent, iar o călătorie dus costă acum între 22.500 și 28.000 de euro. Închirierea unui întreg avion cu opt locuri costă între 89.000 și 157.200 de euro, de câteva ori mai mult decât tariful obișnuit.

Potrivit FlightWay, companie care oferă curse cu avioane private, se înregistrează o creștere a solicitării de zboruri dus către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai. "Cererea a crescut de 50 de ori", a explicat Eduard Simonov, șeful companiei.

"Toate firmele de avioane private europene au părăsit piața. Acum e mai multă cerere decât disponibilul existent și prețurile sunt la maximum, în comparație cu cele de acum șase luni."

Citește și: Rusia înființează Districtul Federal Crimeea din toate zonele ocupate, sub conducerea lui Rogozin

Firmele își scot toți angajații bărbați din Rusia

Nu doar rușii bogați caută avioane private, ci și unele companii care vor să-și extragă toți angajații bărbați. Potrivit publicației economice Kommersant, o companie de jocuri video din Moscova a închiriat un avion întreg pentru a-și scoate din țară angajații.

Potrivit unui studiu, 15% din milionarii ruși au părăsit țara în acest an, iar mobilizarea va accentua acest fenomen, agravând pierderile economice.

Citește și: Dîncu: Putin blufează când amenință Occidentul cu armele nucleare. Încearcă să impresioneze

Propagandișii anti-Occident au fugit în Turcia

Fiul unui membru al Dumei, un demnitar care făcea des declarații antioccidentale, a părăsit sâmbătă Rusia cu o cursă aeriană spre Istanbul."Marea evadare", a scris tânărul, înainte de decolarea spre Turcia, pe un grup privat de Snapchat.

Cele mai multe curse au ca destinație Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țări care nu solicită viză de intrare pentru cetățenii ruși.

"Situația a luat-o razna în acest moment. Aveam 50 de cereri pe zi; acum sunt cam 5.000", a declarat Evgheni Bikov, directorul companiei de închiriere a avioanelor private Your Charter, potrivit The Guardian.

Acesta a spus că firma lui a început să închirieze avioane comerciale mai mari, în încercarea de a face față cererii și de a reduce prețurile: "Dar nu putem să găsim destule locuri pentru toată lumea".

Trecerea graniței cu mașina a devenit tot mai dificilă după ce la toate punctele de frontieră s-au format cozi uriașe, vizibile din satelit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te