Franța și România vor celebra, în 2020, 140 de ani de relații diplomatice bilaterale. Un parteneriat istoric, esențial pentru România, fie și prin prisma faptului că Franța a jucat un rol fundamental în crearea statului român, precum și în afirmarea acestuia pe scena europeană a secolului XIX.
Nu este deloc exagerat să afirmăm că Franţa este naţiunea-soră mai mare a României.
Începând cu Secolul Luminilor, valorile transmise de gândirea, limba şi cultura franceze au avut influenţe puternice asupra românilor.
Comercianţi, profesori, arhitecţi, diplomaţi sau politicieni din Franţa au contribuit la crearea României moderne, iar oameni de ştiinţă, diplomaţi, artişti, scriitori sau poeţi români au lăsat urme fundamentale în cultura franceză.
Astăzi, România are un parteneriat strategic cu Franţa, al cărui stindard de francofonie țara noastră îl poartă în Europa de Est. De altfel, țara noastră este un membru activ al Organizației Internaționale a Francofoniei.
Franţa este astăzi un important partener comercial şi investitor în economia românească.
Marile grupuri franceze sunt prezente în economia României în industria auto, telecomunicaţii, aeronautică, construcţii, sectorul bancar sau industria alimentară.
Franţa este primul partener al României în ceea ce priveşte cooperarea descentralizată, sunt mai mult de 600 de relaţii stabilite la nivel local: înfrăţiri, relaţii de asociere sau de parteneriat, de cooperare sau colaborare.
Franța a fost un aliat important al României în procesul de integrare euro-atlantică. Relațiile bilaterale franco-române se desfășoară în cadrul definit de „Declarația comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franța și România”, semnată la 4 februarie 2008, la București, de către președintele României, Traian Băsescu, și președintele Franței, Nicolas Sarkozy.
Excelentele relații bilaterale au fost consolidate prin discuții politice dense și de calitate. Dialogul a culminat cu vizita președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în România în august 2017.
___________
Articol realizat cu ocazia aniversării Zilei Franței - 14 iulie