Mână de ajutor pentru Putin. Republicanii din SUA blochează ajutorul pentru Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.12.2023 - 09:48
111 miliarde de dolari sunt în joc - Foto: Hillsdale College - Imagine cu caracter ilustrativ

111 miliarde de dolari sunt în joc. A fost blocată o finanţare esenţială. Senatul american a blocat un proiect de lege de finanţare suplimentară care includea ajutor financiar pentru Ucraina.

SHARE

111 miliarde de dolari sunt în joc. A fost blocată o finanţare esenţială. Senatul american a blocat un proiect de lege de finanţare suplimentară care includea ajutor financiar pentru Ucraina, Israel şi Taiwan.

Este vorba de asemenea şi despre unele prevederi menite să consolideze securitatea frontierelor Statelor Unite.

111 miliarde de dolari sunt în joc

Votul, care a avut loc în cea mai mare parte pe linie de partid, creşte probabilitatea ca Congresul să nu reuşească să aprobe mai multe fonduri, pentru Ucraina, înainte de sfârşitul anului, în condiţiile în care Casa Albă a avertizat că Kievul are nevoie disperată de mai mult ajutor, conform The Guardian.

Votul a fost de 49 la 51, întrucât toţi republicanii din Senat s-au opus avansării legislaţiei. Erau necesare 60 de voturi, pentru a lua în discuţie proiectul de lege.

Republicanii din ambele camere ale Congresului au cerut reglementări mai stricte la frontieră, în schimbul sprijinului lor, şi au spus că proiectul de lege nu a reuşit să le îndeplinească cerinţele.

Citeşte şi: SUA nu mai au bani pentru războiul din Ucraina, țară măcinată de corupție. Șefa armatei, arestată

Votul a avut loc la o zi după ce democraţii din Senat au prezentat în mod oficial proiectul de lege în valoare de 111 miliarde de dolari, reflectând cererea de finanţare pe care Joe Biden a emis-o în octombrie, pentru a oferi asistenţă aliaţilor SUA din străinătate.

Înaintea votului, Biden a ţinut o alocuţiune, pentru a îndemna Congresul să adopte legea, avertizând că lipsa de acţiune nu ar face decât să-l avantajeze pe Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, în războiul împotriva Ucrainei.

"Cine este pregătit să renunţe la a-l trage la răspundere pe Putin pentru acest comportament? Cine dintre noi este cu adevărat pregătit să facă acest lucru?" a spus Biden. "Eu nu sunt pregătit să mă retrag şi cred că nici poporul american nu este".

Citeşte şi: Biden respinge total un eventual refuz de a sprijini Ucraina în fața Rusiei: „Este o nebunie curată”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor grupului de naţiuni G7 şi le-a cerut să nu dea dovadă de slăbiciune în faţa lui Vladimir Putin şi să câştige bătălia motivaţiilor.

Liderii G7 s-au reunit prin video, la scurt timp, în cadrul unei demonstraţii de solidaritate cu liderul ucrainean, care a inclus încercarea de a da un nou suflu sancţiunilor împotriva Rusiei.

Zelenski a mulţumit liderilor G7, pentru sprijinul lor, şi a avertizat că Moscova se bazează pe prăbuşirea sprijinului occidental pentru Ucraina.

Îşi bat joc

"Rusia crede că America şi Europa vor da dovadă de slăbiciune şi nu vor menţine sprijinul pentru Ucraina la nivelul adecvat.

Putin crede că lumea liberă nu va aplica pe deplin propriile sancţiuni, iar elita rusă îşi bate joc de îndoielile lumii cu privire la utilizarea activelor ruseşti pentru a compensa daunele provocate de agresiunea rusă", a declarat el.

"Toate acestea fac parte dintr-o problemă mult mai amplă - ce poate face libertatea şi ce pot face dictaturile. Trebuie să răspundem împreună la aceste întrebări".

Aceste argumente nu au reuşit să-i convingă pe republicanii din Senat. Deşi legea suplimentară de finanţare a inclus o serie de măsuri de securitate la frontieră, republicanii din ambele camere au insistat că legislaţia trebuie să meargă mai departe, în ceea ce priveşte restricţionarea cererilor de azil şi de eliberare condiţionată a migranţilor.

Totul sau nimic

Aceste propuneri nu sunt o soluţie pentru mulţi democraţi, ceea ce face neclar modul în care un proiect de lege suplimentară poate trece de Congresul divizat. Biden a declarat că este dispus să facă "compromisuri semnificative în privinţa frontierei", dar i-a acuzat pe republicani că au adoptat o abordare de tipul totul sau nimic, în discuţiile privind imigraţia.

"Aceasta trebuie să fie o negociere", a spus Biden. "Republicanii cred că pot obţine tot ceea ce vor fără nici un compromis bipartizan. Acesta nu este răspunsul".

Chiar dacă republicanii au exprimat îngrijorări serioase, cu privire la prevederile privind frontierele din proiectul de lege, cele 10 miliarde de dolari alocate pentru Israel au stârnit critici din partea lui Bernie Sanders.

Într-o scrisoare trimisă colegilor săi, senatorul democrat de extremă stânga din Vermont a avertizat împotriva acordării unui cec în alb lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, în timp ce numărul morţilor din Gaza continuă să crească.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te