10.000.000$ recompensă dată de SUA pentru jurnaliștii ruși sub acoperire. De ce se tem americanii?

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.10.2024 - 11:45
10.000.000$ recompensă dată de SUA pentru jurnaliștii ruși sub acoperire. De ce se tem americanii? - Foto: Profimedia Images
10.000.000$ recompensă dată de SUA pentru jurnaliștii ruși sub acoperire. De ce se tem americanii? - Foto: Profimedia Images

10.000.000$ recompensă dată de SUA pentru jurnaliștii ruși sub acoperire. De ce se tem americanii? Recompensa stabilită vine în contextul în care SUA continuă să ia măsuri drastice împotriva presupusului amestec al Rusiei în alegeri.

SHARE

Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care ajută la prevenirea sau perturbarea interferenței electorale străine legate de organizația media Rybar, sponsorizată de statul rus, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.

Citește și: Nou atac rusesc, la Constanța. O dronă a intrat 19 km în România. Am ridicat avioane F-16 și F-18

Angajații săi sunt acuzați că au folosit rețelele sociale pentru a se amesteca în viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.

10.000.000$ recompensă dată de SUA pentru jurnaliștii ruși sub acoperire. De ce se tem americanii?

La 4 septembrie, în plină perioadă de campanie electorală prezidențială, SUA au anunțat sancțiuni împotriva unor propagandiști ruși de profil precum Margarita Simonyan și au confiscat 32 de domenii de internet legate de campaniile de propagandă ale Kremlinului.

Compania media fondată de fondatorul Wagner PMC, Evgheni Prigozhin, acum decedat, este o organizație media rusă finanțată de stat care este contractată de producătorul rus de arme Rostec, deținut de statul rus, potrivit programului Rewards for Justice al Departamentului de Stat.

Citește și: Atac rusesc cu dronă în Constanța. Eroare, testarea reacției NATO sau „maskirovka” pentru AUR și SOS

Angajații lui Rybar gestionează mai multe canale social media sinonime cu mișcările conservatoare din Statele Unite.

Înainte de alegerile prezidențiale din 2024, Ryabr a creat un canal pe platforma de socializare X, menit să „exploateze problema imigranților fără acte care trec granița Texasului”, a declarat Departamentul de Stat.

Jurnaliști ruși, binecuvântați de Putin

Departamentul de Stat susține că aceste așa numite canale media urmăresc „să semene discordie, să promoveze diviziunea socială, să alimenteze discordia partizană și rasială și să încurajeze ura și violența în Statele Unite”.

Rybar și angajații săi sunt incluși într-o listă de 8 persoane sau entități pe care Departamentul de Stat le enumeră ca având recompense asociate cu capturarea lor.

Rusia a fost acuzată că a folosit dezinformarea din rețelele sociale, ferme de roboți și alte mijloace pentru a-l sprijini pe Donald Trump împotriva adversarilor săi democrați - Hillary Clinton și Joe Biden - în timpul alegerilor din 2016 și 2020.

Trump candidează pentru a treia oară la președinție și se va confrunta cu vicepreședintele Kamala Harris în noiembrie. Oficialii serviciilor de informații americane au declarat că „nu au observat o schimbare în preferințele Rusiei pentru cursa prezidențială față de alegerile anterioare”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te