Presiunea pe secțiile de terapie intensivă nu va fi rezolvată prin răspândirea pacienților în toate secțiile de reanimare din București. O strategie mult mai sigură și eficientă ar fi creșterea capacității de terapie intensivă în spitalele dedicate Covid.
Comunicarea deficitară sau, de multe ori, greșită, prin eliberarea în spațiul public a unor informații eronate sau contradictorii a fost principala sursă a neîncrederii populației. În plus astfel de divergente publice au continuat să alimenteze din plin teoriile conspirației.
În această săptămână România a înregistrat o premieră în pandemia de Covid-19. Primul copil care a fost internat într-o secție de terapie intensivă. O altă premieră este legată de faptul că avem primul caz al unui copil care dezvoltă o complicație rară a infecției cu Sars-Cov-2.
Școlile trebuie să își reia activitatea. Acest fapt este cât se poate de clar, având în vedere impactul negativ social și psiho-emoțional pe care suspendarea cursurilor l-a avut asupra celor mici. Dar cum se va putea face totul în siguranță?
Neîncrederea unora în existența noului coronavirus este mai mult decât o abordare simplistă, este o abordare iresponsabilă care ar putea determina eșecul luptei cu acest fenomen. Ce este de făcut pentru a evita un dezastru?