Guvernul Orban vrea să modifice Codurile penale, proces care, potrivit programului de guvernare făcut public de PNL, ar trebui să se bazeze pe ” un proiect coerent și unitar elaborat de o comisie de specialiști în domeniu sub coordonarea Ministerului Justiției.
CCR a respins modificările aduse Codurilor penale deoarece Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile de neconstituţionalitate luate anterior de CCR în materie penală, Legislativul neavând dreptul să facă o selecţie a acestor decizii.
Președintele a solicitat luni coaliției PSD-ALDE să abandoneze „pretinsa” reformă în domeniul penal, iar Parlamentului i-a cerut să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor „toxice” operate deja.
Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, astăzi, asupra sesizărilor depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Judecătorii CCR au decis în mai multe rânduri amânarea pronunţării asupra sesizărilor depuse de Opoziţie şi de şeful statului asupra modificării Codului penal şi Codului de procedură penală. Printre alteel, este vorba și de reducerea termenelor de prescripție.