Dacă la 14 septembrie aveam o medie de 1.300 de infectări pe zi, la mijlocul lui octombrie numărul cazurilor a trecut de 4.000. Înr-o lună de școală, numărul copiilor infectați cu COVID a crescut de la 100 la aproape 250.
Inspectorul școlar general al Județului Dâmbovița, profesorul Sorin Ion(foto jos), a spus, pentru Newsweek România, că profesorii sunt mai pregătiți decât în primăvară, iar elevii și profesorii mai conectați cu școala online.
Elevii sunt mai triști
L-am întrebat pe profesorul Sorin Ion, în ce măsură elevii au fost marcați de obligativitatea purtării măștii și de obligativitatea distanțării.
„Există percepția că elevii sunt mai triști. Dar, școala este un mediu sigur. Cazurile de îmbolnăvire nu se produc în școli. Unitățile de învățământ nu sunt locuri care propagă virusul. În școală există reguli, în mare parte ele se respectă. Problemele apar pe drumul de acasă la școală și în zona din fața școlii unde se aglomerează părinții. Creșterea numărului de îmbolnăviri nu se datorează prezenței copiilor în școală, ci mișcării elevilor în afara ei. Nu avem clase cu multe îmbolnăviri. Întâlnim unu sau două cazuri la o clasă. Dacă depistăm un copil bolnav, cel mai probabil, virusul a fost adus din familia lui”.
Concediu pentru părinții cu elevi mici
Profesorul amintește că există un act normativ în vigoare care permite părinților să își ia concediu cu plată dacă au copii sub 12 ani în școli unde se învață online.
Monitorizarea prezenței profesorilor la cursurile online trebuie făcută de către directorul unității școlare. „În această spătămână (a doua din octombrie n.red) avem, în județul Dâmbovița, nouă școli în scenariul roșu. Eu le cer inspectorilor școlari nu anchete și rapoarte, ci să-i contacteze direct pe profesorii implicați în predarea online. Inspectorul de matematică să stea de vorbă cu profesorul de profil și să obțină informații: câți elevi nu pot participa la cursuri, ce posibilități informatice au să își țină cursurile.
Rolul inspectoratelor trebuie să fie de informare, nu neaparat de control”, explică Sorin Ion.
Unde ajungem
Ar putea ajunge sistemul de învățământ în colaps, dacă pandemia continuă? „Mi-e greu să mă imaginez, pe mine ca profesor de matematică, continuând să predau pe aceste coordonate, încă un an sau doi. Există riscul unui blocaj, punctual, al sistemului. Dar nu vom trăi ziua în care sistemul să colapseze. Educația va continua în România, chiar dacă uneori vom fi obligați să folosim paleative sau improvizații. Dar nu ne putem opri”, este concluzia profesorului Sorin Ion.
Se poate renunța la materie în pandemie ?
S-a vehiculat ideea renunțării la o parte din materie în aceste condiții de pandemie. Școala online presupune mai mult timp necesar pentru a preda. Școala hibrid presupune o prezență mai redusă a elevilor la sălile de curs.
„Ideea de a renunța la o parte din materie nu are legătură cu pandemia. Este o discuție despre măsura în care școala are legătură cu viața reală. Despre competențe și cunoștințe. Deși materia la matematică este mult redusă față de acum două sau trei decenii, mai e loc de simplificare, de racordare la ceea ce însemană viața practică.
Școala este un organism viu care trebuie să se adapteze societății. Dar nici nu putem spune: de mâine, renunțăm la 20% din materie. Nu poți rupe lanțul de conținuturi strict proporțional. Când eram student la Universitatea București, colegii greci nu făcuseră integrale în liceu. Este un capitol la care s-ar putea renunța în anumite profiluri de licee. Pe de altă parte, e util să poți calcula aria unei trapez. Poate, vei fi nevoit să îți pui gresie într-o cameră nu tocmai dreptunghiulară și va trebui să știi cât material să cumperi”, ne-a exemplificat inspectorul școlar Sorin Ion.