VIDEO. Câți elevi vor fi într-o clasă în timpul examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.04.2020 - 12:07

Inspectorul Școlar General al județului Dâmbovița, profesorul Sorin Ion a vorbit la Newsweek România LIVE, despre modalitatea în care măsurile anunțate de președintele Iohannis se vor aplica în domeniul Educației.

SHARE

 

Detaliile așteptate de părinți și elevi vizează și modul în care vor fi organizate examenele de Evaluare Națională (care încep pe 15 iunie) și de Bacalureat (22 iunie).

Examenele au loc în timpul epidemiei de coronavirus

„Datele pentru examenele finale se păstrează, cu un mic amendament. În cazul examenului de Bacalaureat se vor da prima oară probele scrise și apoi examenele privind competența de comunicare în limbile străine sau de calculator. Pentru siguranța elevilor, o măsură care nu a fost anunțată dar care aproape sigur se va lua, este organizarea examenelor de evaluare și de bacalaureat în unitatea școlară unde a învățat respectivul elev.

Astfel, elevii din anii terminali vor avea la dispoziție întregul spațiu al unei școli. În cazul examenelor naționale vor fi câte 5, 6 maxim 9 copii într-o clasă, existând spațiu suficient pentru a face acest lucru. Putem pune un copil la trei bănci. Am stat de vorbă cu un furnizor de echipamente dispus să ne ofere termoscanere pentru examenele naționale. Prin intermediul acestor dispositive, putem vedea dacă un copil are sau nu temperatură. Deși, trebuie să admitem, noi suntem profesori și nu medici și ne-ar fi greu să decidem la ce temperatură un copil intră sau nu la examene.”, a spus profesorul. 

Profesorul Sorin Ion a vorbit și despre respectarea măsurilor de distanțare între elevi susținând că se vor organiza circuite de intrare, respectiv de ieșire pentru elevi. În acest fel, copiii nu se vor intersecta.

Cum stăm cu materia

Pentru elevi nu se vor schimba prea multe, spune profesorul: „se cunoaște materia din care se vor da examene. Elevii știu ce au de învățat. Probabil, mulți s-au orientat spre disciplina la alegere pe care o vor da examen. Materia semestrului doi nu va face parte din subiectele de examen. La Evaluarea Națională vom avea subiecte din 3 ani și jumătate și nu din 4”.

Ce se întâmplă cu examenele orale

„Probele de competențe se făceau pe baza unor programări și în anii trecuți. Presupun că decizia de a da întâi probele scrise și apoi pe cele în format oral s-a făcut tocmai pentru a putea relaxa aceste perioade pe un interval mai lung. Se va aloca fiecărui copil o perioadă de timp mai lungă pentru examinare, astfel încât să el să interacționeze cât mai puțin cu alți copii. Aceste certificate de competență nu impun acordarea de note și nu contează pentru admiterea la facultate”, explică profesorul.

Cine participă la perioada de pregătire

Președintele Iohannis a anunțat că elevii din clasele a VIII-a și a XII-a pot veni, din 2 iunie, timp de două săptămâni pentru pregătirea examenelor.

„Prezența este opțională. Este vorba de sesiuni de pregătire pentru examenele finale, intrate în tradiția școlii. Elevii pot veni la școală dacă consideră că le este asigurată securitatea medicală și dacă își doresc acest lucru. Nu există obligativitatea participării la aceste cursuri pregătitoare.

Prin urmare, părinții nu trebuie să trimită o cerere pentru a confirma participarea copiilor la aceste ore”, ne-a precizat profesorul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te