Victor Ponta rămâne definitiv fără titlul de doctor. A obținut, prin furt, suma de 360.000 de euro

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.07.2020 - 13:29

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea prin care fostul premier Victor Ponta a solicitat anularea ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras în anul 2016 titlul de doctor în drept.

SHARE

Instanţa supremă a respins luni recursul lui Victor Ponta şi a menţinut o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din februarie 2017, instanţa care a confirmat atunci retragerea titlului de doctor, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Pe 1 august 2016, ministrul Educaţiei la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept în cazul lui Victor Ponta.

"Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 5.663 din 15.12.2003", se arăta în ordinul emis de Mircea Dumitru.

Ordinul ministrului Educaţiei a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Ponta a deschis atunci două procese în instanţă, în care a cerut suspendarea, respectiv anularea ordinului ministrului Educaţiei, însă acţiunile sale au fost respinse.

Patru ani de tergiversări
Pe 19 iunie 2012, la puțin timp după ce a preluat funcția de premier, Victor Ponta era acuzat de revista Nature că a plagiat în teza sa de doctorat.

Dovezile științifice și analizele aplicate care au dovedit că Ponta a comis un furt intelectual au fost ignorate de guvernul pe care îl conducea.

Consiliul Național de Etică a Universității București a recunoscut plagiatul, dar ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, a refuzat să pună în practică recomandarea instituției unde Ponta a primit titlul de doctor.

La patru ani de la lansarea acuzațiilor, pe 27 iulie 2016, CNATDCU a respins contestația depusă de Victor Ponta în legătura cu teza de doctorat și a menținut verdictul de plagiat. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației, Mircea Dumitru, i-a anulat titlul de doctor.

Ponta a atacat în instanță ordinul de retragere a titlului de doctor. Ponta a pierdut la CAB, iar recursul se judecă la Înalta Curte. 

Ponta a intrat în avocatură exclusiv pe baza titlului de doctor, obținut prin fals
Pe 8 ianuarie 2015,Baroul București îmi comunica faptul că Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor, obținut prin plagiat.

Ponta s-a folosit de acest fals (titlul de doctor obținut prin plagiat) pentru a nu da examenul de intrare în Barou. Legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept și, astfel, evitarea, unui examen complicat. În anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.

Ce bani a luat
Intrarea în profesia de avocat pe baza unui furt intelectual i-a deschis lui Ponta calea pentru a face bani și pentru a dobândi distincții academice. Cabinetul de avocatură al premierului a câștigat suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro, potrivit cursuluid e la acea dată.

A câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.

Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Un an mai târziu a câștigat de la aceeași universitate 26.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te